El Barça es classifica per a les semifinals de la Copa del Rei gràcies al geni de Leo Messi, autor d'un gol i d'innumerables gestos tècnics (2-0). L'Espanyol arriba fins l'últim minut amb vida, però acusa la falta de gol per donar la campanada en una nit que es recordarà per l'estrena de Philippe Coutinho com a blaugrana.

Un Espanyol desdibuixat

El derbi havia carregat de raons a l’afició perquè s’apropés a l’estadi en la nit humida d’un dia laborable. El comiat de Javier Mascherano era l’al·licient sentimental. Arribar a les semifinals, el pragmàtic. I veure el debut de Coutinho, el més il·lusionant. El partit estava amanit amb l’1-0 de l’anada, que igualava les forces, tot i les aparents diferències.

L’Espanyol sabia que un gol li donava aire. Quique Sánchez Flores tenia clar que sortir a especular al Camp Nou era sinònim de dir adéu a la Copa. Per això ha repetit el mateix sistema que va fer servir ara fa una setmana a Cornellà-El Prat. Els contracops eren la gran arma dels periquitos, però han estat incapaços d’explotar-la. El Barça ha amagat la pilota per igualar l’eliminatòria en només 10 minuts.

Messi ha interceptat una passada per habilitar Aleix Vidal, enganxat a la banda dreta. Luis Suárez només ha hagut de posar el cap per rematar una centrada mil·limètrica. El gol ha accentuat els dos plantejaments. El Barça creixia i a l’Espanyol li cremava la pilota. Gerard Moreno ha estat a punt d’empatar el partit, però Jasper Cillessen ha tornat a justificar la confiança d’Ernesto Valverde amb una aturada decisiva. L’ocasió ha estat un miratge.

Messi empeny el Barça

La temperatura del partit pujava amb cada decisió de l’àrbitre Mateu Lahoz, que desconcertaven el públic. Entre xiulets, Messi ha començat a prendre mesures. El ‘10’ del Barça, al costat d’Andrés Iniesta, s’ha convertit en l’amo del camp. L’Espanyol suava tinta per aturar-lo i la sort ha decidit girar-li l’esquena.

Hi ha jugades que defineixen els futbolistes. I la del 2-0 és una d’elles. Messi ha perdut una pilota a la banda dreta, a prop del vèrtex de l’àrea rival. La reacció més acceptada hagués estat abaixar el cap i deixar-ho estar. Però Messi està fet d’una altra pasta i ha lluitat fins tornar-la a tenir als peus. La seva fam no resisteix comparacions. El seu xut, des de la frontal de l’àrea, ha tocat en Naldo per despistar Pau i convertir-se en el 2-0.

Messi escapa de qualsevol tàctica. El seu talent esquerda sistemes i resol partits. Avui, eliminatòries. En només 25 minuts, el Barça ja havia fet la feina i era semifinalista. L’Espanyol semblava incapaç d’aixecar la veu. L’estratègia de Quique naufragava i l’equip no tenia cap arma per donar-li la volta a la situació.

Coutinho es presenta

El 2-0 inquietava el Barça i esperançava l’Espanyol. Leo Baptistao ha tornat a ser el primer canvi del descans, imitant els passos de l’anada. Valverde no volia córrer riscos i ha mogut la banqueta per evitar que se li escapés el que ja tenia a la butxaca. L’entrada de Paulinho blindava el mig del camp i la de Coutinho ha ensorrat l’estadi. La gent tenia moltes ganes de veure en acció el futbolista més car de la història del club. I ell només ha tardat dos minuts en justificar la il·lusió amb un túnel de concurs.

El partit transitava entre sensacions oposades. Entre el conservadorisme i la dispersió. L’Espanyol amenaçava, però no pegava tot i que sabia que estava a un gol de la gesta. Coutinho li ha regalat a Suárez el 3-0. Pau ha desviat la pilota sobre la línia per aturar, després, el xut d’Ivan Rakitic.

Messi ha seguit sortejant rivals, com si la tensió del tram final passés pel seu costat. Un contracop de Baptistao ha estat a punt de glaçar el Camp Nou, però Gerard no ha rematat la seva centrada després de topar amb Alba.

L'entrada d'Óscar Melendo, l'heroi del partit d'anada, ha buscat desinhibir l'Espanyol. El jove mitjapunta tenia cinc minuts per aconseguir el premi gros. Messi ha estavellat un cop de cap al pal abans d'amagar la pilota i escoltar el xiulet final.

El Barça, rei de Copes, segueix superant etapes i estarà en el sorteig de les semifinals. Allà esperen València, Sevilla i Leganés.