Les regles del joc han canviat. I París 2024 ha arribat per confirmar-ho. Per primera vegada en la història dels Jocs Olímpics, hi haurà una paritat de gènere total: 50% de participants homes i 50% dones. El primer cop que les dones van poder participar en una cita olímpica va ser fa 124 anys, precisament també a la capital francesa, que enguany organitza els seus tercers Jocs (1900, 1924 i 2024). En aquell moment, les dones van suposar el 2,2% dels participants. Ara, més d'un segle més tard, després de picar pedra any rere any, la igualtat (quasi) ha arribat.

Concretament, participaran 5.250 atletes per a cada sexe. Un total de 10.500 esportistes que lluitaran per 329 medalles, amb 152 per a proves femenines, 157 per a masculines i 20 per a les mixtes. Un canvi de paradigma total que converteix París 2024 en uns Jocs Olímpics que ja són històrics abans de començar.

Catalunya, protagonista a París

Pel que fa al combinat espanyol, també hi ha una igualtat efectiva: 192 dones i 190 homes. Es tracta de la delegació més gran de la seva història, que intentarà superar les 20 medalles de Barcelona '92, el seu rècord. D'aquests 382 esportistes, 101 són catalans. Per tant, Catalunya, amb noms destacats com els de Saúl Craviotto, Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Laura Ester, Pau Cubarsí o la parella Jordi Xammar i Nora Brugman, tornarà a ser el motor d'aquesta delegació.

Aitana Bonmatí y Alexia Putellas se abrazan durante un partido de la selección / Foto: Europa Press
Aitana Bonmatí i Alexia Putellas celebren un gol juntes / Foto: Europa Press

Una cerimònia inigualable al riu Sena

Tots aquests esportistes es reuniran el pròxim divendres per a la tan anhelada cerimònia d'inauguració, que també serà única. I és que, també per primera vegada en la història dels Jocs Olímpics, els milers d'esportistes que acabaran sent els protagonistes de les competicions durant els pròxims dies, no desfilaran per un estadi, sinó que navegaran muntats en diverses barques pel riu Sena. París ha apostat per l'urbanisme per aquesta edició olímpica i això n'és el clar exemple. Cal destacar també que la gran majoria de les seus que albergaran les diferents modalitats estan repartides per tota la capital francesa, amb diversos punts turístics i neuràlgics reconvertits a espais esportius.

Els peus de la Torre Eiffel s'han transformat en un estadi de vòlei platja; la Plaça de la Concòrdia en un espai simbòlic per allotjar els esports urbans com l'skateboarding, el bàsquet 3x3 o el breakdance, l'únic esport que debuta en aquests Jocs Olímpics; i el Gran Palau dels Camps Elisis, un dels edificis més peculiars de París amb més d'un segle d'història, serà la casa de l'esgrima i del taekwondo. Tots ells escenaris icònics que rendiran encara més especial aquesta edició olímpica.

L'estado de volei platja construit al costat de la Torre Eiffel per als Jocs Olímpics de París / Foto: @juegosolimpicos
L'estadi de vòlei platja construït al costat de la Torre Eiffel / Foto: @juegosolimpicos

París 2024, una infinitat d'estrelles que guarden una gran història darrere

París 2024 serà, sense dubtes, la cita olímpica de Simone Biles. No podia ser d'una altra manera. La gimnasta estatunidenca, que no va participar en els darrers Jocs Olímpics per preservar la seva salut mental, arriba sent la principal estrella d'aquesta edició. Biles serà la màxima favorita per acabar coronant-se a la gimnàstica rítmica, i convertir-se en l'emblema dels Jocs del canvi d'era. Ara bé, l'atleta natural d'Ohio tindrà una dura rival: Rebeca Andrade, que va agafar el seu testimoni a Tòquio, esdevenint la primera gimnasta brasilera campiona olímpica. Nascuda a la favela de Vila Fátima, ja és tota una icona de l'esport femení, i no li entrarà la por al cos a l'hora de qüestionar el regnant de la nord-americana.

Movent-nos a la disciplina de l'atletisme, una de les que mou més masses en tots els Jocs, hem de tornar a parlar dels Estats Units. El màxim favorit per als 100 metros masculins és Noah Lyles, sis vegades campió del món que, agafant inspiració del seu heroi Goku (corre amb mitjons seus i es tenyeix els cabells de platejat en honor seu), intentarà succeir l'italià Marcell Jacobs, la gran sorpresa de Tòquio.

Rebecca Andrade y Simon Biles recogen sus respectivas medallas en el Mundial de gimnasia rítmica: Foto: Europa Press
Rebecca Andrade i Simone Biles comparteixen podi: Foto: Europa Press

Tadej Pogačar, una baixa destacada que no suprimeix l'espectacle

Al ciclisme, malgrat la baixa d'última hora de Tadej Pogačar, tindrem un duel cinc estrelles amb Van der Poel i Van Aert. En natació, en canvi, és on el públic local té posades més esperances. Léon Marchand és l'esportista que desperta més expectativa a París. Davant tindrà rivals de gran magnitud com David Popovici, que amb només 19 anys ja és el màxim candidat a endur-se la prova reina, o el xinès Zhanle Pan. Pel que fa a la prova femenina, la lluita serà entre els Estats Units i Austràlia. Concretament, entre Katie Ledecky (USA) i Ariarne Titmus (Austràlia). Un duel que podria convertir-se en una de les curses de l'any.

On també hi haurà una pugna feroç per les medalles amb moltes estrelles és al tennis.  Ara bé, el número 1 del món no participarà: Jannik Sinner no viatjarà a París a causa d'una amigdalitis. Això deixa a Carlos Alcaraz i Novak Djokovic com els màxims protagonistes, amb Rafa Nadal intentant apel·lar a l'èpica al seu escenari favorit: la Philippe Chatrier. Cal recordar que els dos espanyols compartiran pista formant una parella que ja aixeca passions. 

Rafa Nadal i  Carlos Alcaraz al Mutua Madrid Open / Foto: Europa Press
Rafa Nadal i Carlos Alcaraz abans d'enfrontar-se al Masters 1000 de Madrid / Foto: Europa Press

L'esport d'equip, també protagonista a París

Finalment, no cal passar per alt l'esport en equip. Sobretot amb l'equip que duran els Estats Units a la prova de bàsquet. Amb el debat de si és millor que el Dream Team de Barcelona, jugadors de la talla de LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Kawhi Leonard o Anthony Davis no haurien de tenir massa problemes per adjudicar-se l'or, malgrat competir contra altres titans com Nikola Jokić o Giannis Antetokounmpo.

En el futbol, les dues rivals a batre, tant en la categoria femenina com masculina, són els combinats espanyols. Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Salma Paralluelo, Pau Cubarsí, Fermín López, Àlex Baena o Èric Garcia intentaran sumar una medalla i culminar un estiu rodó per al futbol espanyol.