La tornada d'algunes de la seccions esportives de l'Espanyol més reeixides durant els anys 80 i 90 ja és una realitat. Encara sense el suport total del club, el projecte 'Seccions Deportives Espanyol' ha donat el tret de sortida amb l'aparició de l'equip d'hoquei masculí, i més tard amb el de voleibol femení.

Tot va començar el mes de setembre de 2016. Va arribar una proposta de recuperació de les seccions a APMAE (Associació de Petits i Mitjans Accionistes de l'Espanyol), i en concret la d'hoquei masculí. El projecte va tirar endavant i el gener de 2017 van traslladar la idea al club, que va mostrar la seva negativa, encara que sense descartar-ho de cara a un futur. Per tant, quedava l'opció d'externalitzar-lo.

Finançament privat

'Seccions Deportives Espanyol no compta amb ajuda econòmica ni institucional de l'Espanyol, ni tampoc subvencions públiques, tal com ha assenyalat Arnau Baqué, advocat i un dels propulsors del projecte. "Tenim formalitzats 310 socis i poden fer-ho pagant quatre quotes: 10, 25, 50 o 100 euros per temporada. Cada una d'elles et dona el mateix, simplement depèn de la voluntat de la gent", ha reiterat, afegint que l'entrada per veure els partits és gratuïta i oberta al públic.

Però un dels comptes pendents és que l'Espanyol es vulgui bolcar directament: "Hem parlat amb el conseller delegat del club, Ramón Robert, en dues reunions en les quals li vam passar la nostra proposta. Ens van dir que no podien involucrar-se perquè estaven molt centrats en el futbol". Baqué ha volgut comparar la situació que estan vivint amb la que va afrontar el futbol femení, que va començar externalitzat. "La idea és que entri el club perquè com més recursos tinguem, millor, ja que no és una qüestió econòmica, sinó més institucional", ha destacat.

En relació amb la qüestió organitzativa, segons Baqué, estan pendents de realitzar unes eleccions internes durant el mes de novembre, perquè "els càrrecs que hi ha actualment són interins". Per tant, en durant aquest mes d'octubre es començaran a presentar les primeres candidatures.

Hoquei masculí, encapçalat per Carlos Feriche

"És complicat muntar un equip des de zero. Vam tenir la sort de comptar amb la figura de Carlos Feriche, exseleccionador espanyol masculí d'hoquei patins, com a pedra filosofal del projecte i alhora encarregat de confeccionar una plantilla d'onze jugadors i fitxant Bernat Bosch com a entrenador", ha assenyalat Baqué.

Considera que era "clau" recuperar l'equip d'hoquei, guanyador d'onze Copes del Rei en la seva anterior etapa, però que ara haurà de començar des de l'última categoria, Segona Catalana. "Ens marquem l'objectiu d'ascendir en sis anys a l'OK Lliga, amb la possibilitat que alguna temporada puguem quedar-nos a les portes. Per tant, segur que en un futur veurem un derbi contra el Barça", ha assenyalat.

Però a part de confeccionar la plantilla, el que més va costar va ser aconseguir una pista on poder jugar. "Finalment juguem al pavelló del Martinenc, a Horta, els diumenges a la tarda, i entrenem al col·legi Sant Ignasi", ha explicat.

La segona perdi: el voleibol femení

La següent secció en estrenar-se de nou ha estat el voleibol femení. La idea va sorgir el juliol de 2007 i finalment va decidir aprovar-se. Es tracta d'un equip que, segons Baqué, va costar de tancar però que finalment han aconseguit confeccionar una plantilla de 16 jugadores amb l'objectiu de l'ascens.

"Hi ha set categories fins a la Superlliga Iberdrola. Anàvem a començar des de quarta catalana, però hi va haver una baixa a tercera, teníem sol·licitud per aconseguir aquesta plaça, i finalment ens l'han donat", ha relatat. Doncs bé, l'equip no va poder començar de la millor forma i en el seu debut diumenge passat va perdre davant el rival més fort, el CV Esplugues (2-3).

 

Vòlei Espanyol Seccions Deportives Espanyol
Seccions Deportives Espanyol

Sense tancar portes

"Ens han arribat propostes de bàsquet, rugbi, futbol sala o de beisbol, però estan actualment congelades. Volem anar pas a pas, centrant-nos en les dues que tenim actualment, ja que tot requereix un gran esforç", ha assegurat.

No van dubtar en la creació de l'hoquei masculí i el voleibol femení pel seu finançament assequible, encara que amb algunes dificultats, que costa mantenir-les. La primera d'elles compta amb 7 patrocinadors encara que amb un cost de 23.000 euros, mentre que l'equip de voleibol, amb 5 patrocinadors, baixa fins als 12.000 euros. "La creació de la secció de bàsquet podria passar per la fusió amb algun club de Catalunya, perquè el finançament podria rondar entre els 60.000 o 70.000 euros", ha admès.

Amb molts fronts oberts, 'Seccions Deportives Espanyol afronta la seva primera temporada amb màxima il·lusió, i amb la intenció que en un futur, les seccions poliesportives del conjunt blanc-i-blau tornin a estar a dalt de tot. Amb l'ajuda del club o no, l'Espanyol torna a recuperar l'essència de conjunt poliesportiu, un aspecte que es venia reclamant per part dels seguidors des de fa temps.