Després d'un agost extraordinari amb dues llunes plenes, tornem a la fórmula d'una lluna plena per mes, i ho fem amb força, amb l'última superlluna de l'any, la que anomenen Lluna de la Collita, i que a més ens entrarà amb la tardor acabada d'estrenar.

🗓 Calendari lunar 2023 a PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

🌝 Calendari lunar de setembre 2023: quan és la lluna plena i els esdeveniments astronòmics
 

A més, aquest final de mes la lluna ens ofereix una sorpresa addicional, ja que tindrà una conjunció molt especial. Et donem tots els detalls!

Quan és la lluna plena de setembre?

Les 11:57 hores del 29 de setembre. Aquest és el moment exacte en què el nostre satèl·lit assolirà la seva plenitud amb el 100% del seu costat visible il·luminat per la llum del sol. Aquesta lluna, sota el signe d'Àries, és a més una superlluna, la quarta i última de 2023, ja que és l'última vegada aquest any en què la lluna plena coincidirà amb el seu perigeu, és a dir, el moment en què l'òrbita del satèl·lit l'apropa més a la Terra. En resum: és la classe de lluna plena que no et vols perdre.

Des d'on veure la superlluna plena de setembre?

En tractar-se d'una superlluna és de les fàcils de veure, fins i tot en zones amb contaminació lluminosa. Si fa bona nit, és tot un espectacle. Però, per descomptat, el que més t'interessa és allunyar-te de fanals i civilització i endinsar-te en algun racó fosc i lliure d'obstacles com arbres o muntanyes. Això sí, no et farà falta un telescopi, amb uns prismàtics pots veure-li totes les vergonyes a la pobra Selene.

A menys que vulguis veure també Saturn, és clar, tot i que això serà un parell de dies abans.

No et perdis la conjunció entre la Lluna i Saturn el 27 de setembre

Anomenem conjunció a aquell moment en què dos objectes astronòmics queden alineats des del nostre punt de vista, bé en horitzontal, sobre la mateixa longitud eclíptica, o bé en vertical, amb la mateixa ascensió. Això crea un efecte visual que fa que ambdós objectes semblin ser més a prop, encara que estan a la mateixa distància que abans.

Doncs bé: aquest 27 de setembre a les 23:00 hores tindrà lloc una d'aquestes conjuncions; en concret, la Lluna s'alinearà amb Saturn en la constel·lació d'Aquari. Només faltaran dos dies per al pleniluni, per la qual cosa el satèl·lit estarà il·luminat al 95%, la visió al costat de Saturn pot ser espectacular. És una gran oportunitat per recórrer al telescopi, ara sí, en una zona amb un bon cel nocturn a les fosques.

Per què anomenen Lluna de la Collita a la lluna plena de setembre?

Com sempre, els noms populars de les llunes provenen dels calendaris agraris. I els que utilitzem ara, en concret, venen dels almanacs agrícoles d'Amèrica del Nord, tant dels grangers europeus que colonitzaven aquella terra com dels nadius americans a qui els la treien.

Segons aquests almanacs, la lluna plena de setembre és tradicionalment la lluna de la Collita o lluna del Cereal, ja que el setembre és mes de collita d'aquests cultius. Encara que els nadius li donaven molts altres noms diferents, depenent del poble:

  • Per a la nació Cree és simplement la Lluna de tardor, encara que també l'anomenen de vegades Lluna de l'Aparellament, perquè és l'època de zel de cérvols, rens i altres animals (i ara, aquí mateix a Catalunya, pots assistir a l'espectacle de la brama i veure com el nom d'aquesta lluna està justificat).
  • Per als Tlingit és la Lluna dels Cadells, perquè és l'època en què molts animals es desmamen.
  • Per als Lakota és la Lluna de les Fulles Marrons, nom que té curioses variacions com a Lluna de les Fulles que Cauen (per als Ojibwe), Lluna de les Fulles Canviants (per als Anishinaabe) o Lluna de la Fulla Groga (per als Assiniboine).

Noms molt poètics que estrenen la tardor astronòmica i ens preparen per al que ens oferirà el calendari lunar del mes entrant, en el qual s'esperen dues pluges d'estrelles.