Les autoritats sanitàries alemanyes han notificat aquest dimarts un primer cas detectat amb la variant sud-africana de la Covid, enmig de la ja creixent preocupació de Berlín per la propagació de la soca britànica.
El positiu de coronavirus amb la variant sud-africana es va verificar en una persona que ha tornat amb la seva família després d'una llarga estada al país. Les primeres proves PCR fetes al cinquè dia de tornar a Alemanya van donar negatiu. Després de manifestar lleus símptomes d'infecció es va tornar a realitzar una prova i es va identificar la variant B.1.351.
El d'Alemanya, però, no és el primer cas d'aquesta soca a Europa. A finals de mes se'n va detectar un cas a França i el Regne Unit també ha tingut alguns casos de la variant sud-africana.
Alemanya en estat d'alarma per la Covid
La cancellera Angela Merkel ha exposat aquest dimarts en una reunió amb un grup de diputats del seu grup que si es propaga la variant britànica la incidència acumulada, podria multiplicar-se per deu els pròxims tres mesos.
Segons informen diversos mitjans i recull Efe, la líder alemanya ha detallat que si això passa, caldran dures mesures per contenir la propagació durant els pròxims dos mesos.
Alemanya ja va endurir aquest dilluns les restriccions i es calcula que seguiran fins al dia 31 de gener. Des del novembre estan tancats bars, restaurants, oci i vida cultural.
Els científics, preocupats
Els científics no tenen clar si la variant sud-africana podria fer disminuir l'eficàcia de la vacuna. La mutació, anomenada E484K, es va detectar per primera vegada a Sud-àfrica fa dos mesos i ja s'ha estès a 12 països més.
Penny Moore, professora associada de l'Institut Nacional de Malalties transmissibles de Sud-àfrica, va qualificar la mutació d'alarmant, segons recull la CNN. "Temem que aquesta mutació pugui tenir un impacte i el que no sabem és l'abast de l'impacte". Malgrat tot, es creu que aquesta mutació podria escapar-se d'alguns anticossos produïts per la vacuna.
De moment, els científics no creuen que inutilitzi les vacunes, però sí que hi ha l'opció sobre la taula que aquesta mutació, combinada amb altres, pugui fer-ne baixar l'eficàcia.
La variant, però, continua sota estudi.