La Unió Democràtica Federal (UDF) de Suïssa, partit de caràcter conservador i cristià, està fent campanya per aturar la celebració del Festival d'Eurovisió, que considera un esdeveniment que promou "el satanisme, l'ocultisme i l'antisemitisme". El festival s'ha de celebrar el 2025 a Suïssa després que el seu representant, Nemo, guanyés l'última edició, celebrada a Suècia, i aquest partit, que representa una força minoritària a Suïssa —només ocupa un seient al Consell Nacional— proposa sotmetre a votació popular l'organització del concurs. En concret, vol que la ciutadania voti en un referèndum les partides pressupostàries que les ciutats i els cantons destinaran a l'organització del festival, que calculen que tindrà un cost de 40 milions de francs. Així, plantegen celebrar aquestes votacions al cantó i la ciutat de Berna, a Basilea, Zúric i Ginebra.

La dreta argumenta que el Festival d'Eurovisió és un esdeveniment on la música ha perdut protagonisme per convertir-se en un "acte de propaganda política", i rebutja que el concurs hagi de finançar-se amb diners públics. A més, assegura que acollir el concurs musical suposa una "pèrdua d'imatge" per al país amfitrió. "Eurovisió mostra la decadència espiritual de la nostra societat i danyaria greument la imatge de Suïssa", assegura l'UDF. En aquest sentit, assenyala que la reputació de Suècia es va veure afectada aquest any a causa de les protestes anti-Israel a Malmö. De fet, l'antisemitisme és una altra de les grans preocupacions de la dreta cristiana suïssa, que lamenta "l'hostilitat" amb què va ser rebuda la representant israeliana, Eden Golan, en l'última edició del festival. "No volem oferir un fòrum a un concurs que ha fet molt poc per evitar aquests excessos antisemites", assenyalen. 

Un altre dels arguments de l'UDF per aturar Eurovisió és la proliferació de "missatges i símbols relacionats amb l'ocultisme i el satanisme". Una afirmació que justifiquen amb l'actuació de la cantant irlandesa Bambie Thug en la passada edició, que estava caracteritzada com un dimoni i l'escenografia que incloïa un cercle d'espelmes amb un pentagrama, que en la forma invertida és un símbol satànic habitual. També assegura que Eurovisió és un espai on es permet la blasfèmia, i on la cultura woke —paraula que fa referència als moviments progressistes que defensen les polítiques identitàries— posa en joc els valors tradicionals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!