La ruptura intencionada de la presa de Kakhovska, situada al riu Dnipró al seu pas per la província de Kherson, al sud d'Ucraïna, ha desencadenat una nova crisi sense precedents en el context de la invasió russa. Des del Kremlin i Kíiv s'acusen mútuament d'estar darrere de l'explosió que ha acabat amb aquesta immensa presa. Però mentre els autors no estan clars, els efectes són més que palpables. Segons les autoritats ucraïneses, unes 40.000 persones es troben en perill per les inundacions que assolen els voltants dels rius, l'ecosistema parteix durament amb aquestes inundacions i, fins i tot, les infraestructures nuclears estan en risc.
En total, 80 localitats es troben a la zona de perill al llarg del riu Dniéper, la riba esquerra del qual ocupen les tropes russes després de retirar-se a la tardor passat del terç nord de Kherson, i les forces ucraïneses la ribera dreta. La teoria de Kíiv és que Rússia va fer volar la presa per, entre altres coses, "crear obstacles insuperables en el camí de l'avenç de les Forces Armades d'Ucraïna", segons va exposar l'assessor de la Presidència, Mikhailo Podoliak.
Sigui quina sigui l'estratègia, el fet és que poc després de l'explosió les localitats al voltant del riu han començat a inundar-se, en alguns punts han arribat als 12 metres d'aigua. La hidroelèctrica de Kakhovska, construïda a la dècada dels 1950, contenia 18 milions de metres cúbics d'aigua que ara es vessen sobre el riu a tota velocitat. Tot plegat deixa una situació extremadament perillosa en la qual ja s'han registrat almenys 7 desapareguts.
Un acte d'"ecocidi"
No només els humans de la zona estan en un greu perill, també els altres elements que conformen l'ecosistema al voltant de la presa. L'aigua arrasa i nega tot al seu pas i això té un gran impacte ecològic. Els experts apunten que es trigarien dècades a restaurar l'estat de l'ecosistema. Això afecta en tots els àmbits de la vida, tant des de la producció agrària fins a l'estat de l'entorn. Ucraïna està preocupada per les conseqüències ecològiques i agrícoles. Segons la presidència ucraïnesa, almenys 150 tones d'oli de motor van ser abocades al riu Dniéper i hi ha el risc de més fuites de més de 300 tones. És a dir, diverses generacions es poden veure marcades per aquest atac. Justament per això, Zelenski ha assenyalat que és un acte de terrorisme rus, un crim de guerra rus i un "brutal ecocidi".
Noves preocupacions per la central nuclear de Zaporíjia
La preocupació per la ruptura de la presa també es va traslladar immediatament a la propera central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa i sota constant perill pels atacs bèl·lics des de l'inici de la invasió russa. L'aigua de l'embassament de Kakhovska és necessària perquè la planta nuclear, ocupada per les tropes russes, rebi electricitat per als condensadors de turbina i els sistemes de seguretat. Per això, en el primer moment en què es va saber de l'explosió, van saltar les alarmes. Tanmateix, l'estany de refredament de la central té ara per ara un nivell d'aigua de 16,6 metres, cosa que és suficient, segons l'agència nuclear ucraïnesa, Energoatom. El director general de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, ha recalcat que per ara no hi ha un "risc immediat" a la seguretat de la central, però que si el nivell d'aigua al dipòsit baixa a 12,7 metres, ja no pot ser bombat.