L'ambaixada espanyola a Tel-Aviv l'ha espifiat aquest divendres quan s'ha volgut posicionar a favor de la pau entre israelians i àrabs. L'ambaixada ha parlat de la Franja de Gaza com a "territori palestí ocupat", però la realitat és que el qui va ser primer ministre d'Israel, Ariel Sharon, va decretar el 2005 la sortida unilateral de la franja i va expulsar-ne fins i tot les comunitats jueves que hi vivien i també va desmantellar els seus cementiris. Des de llavors no hi ha cap presència militar jueva establerta a la zona, ni tampoc cap civil. "Espanya reitera la seva preocupació per l'escalada de violència que té lloc a Israel i als territoris palestins ocupats, particularment a la Franja de Gaza, que ha deixat un balanç de desenes de ferits i morts entre la població civil palestina i israeliana", ha indicat tot i això la delegació diplomàtica espanyola.

El tuit de l'ambaixada espanyola ha rebut crítiques que l'acusaven de desconeixement de la realitat política. Altres també han retret que la delegació diplomàtica no parles dels prop de 800 coets de la Yihad Islàmica disparats contra Israel en els últims dies.

Des de fa dos dies les parts en conflicte estan en converses per aconseguir que s'acabin els enfrontaments, amb la mediació intensa d'Egipte. Aquesta tarda es parlava d'un imminent alto el foc, però la Yihad Islàmica l'ha esberlat llançant coets a la rodalia de Jerusalem. Egipte, però, no ha llançat la tovallola i ha anunciat una nova proposta d'alto el foc per tornar a intentar una treva.

A diferència de la Franja de Gaza, on no hi viu cap israelià ni cap jueu, a Cisjordània (Judea i Samària per als jueus) hi viuen més de mig milió de jueus, en diversos assentaments. Alguns d'ells tenen una presència històrica contínua al territori, com diverses famílies jueves d'Hebron. Per a ells és la ciutat on va ser ungit el rei David el 1.000 abans de Crist, abans de conquerir Jerusalem.

Segons els acords d'Oslo entre l'OAP de Iàsser Arafat i el govern d'Israel d'Isaac Rabin, auspiciats pel president nord-americà Bill Clinton, a Cisjordània hi ha tres zones: A, B i C: La zona A són les ciutats àrabs i és administrada exclusivament per l'Autoritat Nacional Palestina i els israelians no hi poden entrar; la zona B és mixta i administrada civilment per l'Autoritat Palestina i pel govern d'Israel en qüestions de seguretat, i la zona C són els assentaments jueus i dependents civilment i militarment de l'administració de Judea i Samària israeliana.