El govern dels Estats Units va anunciar aquest dijous que a partir del setembre prohibirà el programa antivirus de Kaspersky Lab als Estats Units, al·legant motius de seguretat nacional. L’administració de Joe Biden considera que aquest sistema de ciberseguretat, de fabricació russa, té vincles amb el Kremlin que poden comprometre la seva seguretat i suposen un risc significatiu.  La Secretaria de Comerç, Gina Raimondo, va assenyalar en una conferència de premsa que aquesta mesura respon a l'amenaça potencial que representava l'accés privilegiat del programari als sistemes informàtics d'infraestructures crítiques i governs locals. "Rússia ha demostrat una vegada i una altra que té la capacitat i la intenció d'explotar empreses russes, com a Kaspersky Lab, per recopilar i utilitzar com a arma informació delicada dels Estats Units, i seguirem utilitzant totes les eines a la nostra disposició per salvar la seguretat nacional dels Estats Units i del poble nord-americà", ha declarat la secretària de Comerç,

Una decisió del Departament de Comerç

L'Oficina d'Indústria i Seguretat del Departament de Comerç dels Estats Units ha pres aquesta mesura sense precedents contra Kaspersky Lab, que és la filial nord-americana, AO Kaspersky Lab i Kaspersky Group (Rússia), i Kaspersky Labs Limited (Regne Unit) “per la seva cooperació amb les autoritats militars i d'Intel·ligència Russa en suport als objectius de superintel·ligència del govern rus”, segons diu un comunicat. Segons la secretaria Gina Raimondo, “aquesta capacitat de Rússia per manipular el programari podria resultar en el robatori d'informació confidencial o la instal·lació de codi maliciós. És per això que estem obligats a prendre aquesta acció avui”. El context actual té molt a veure, donat que el govern nord-americà ja va advertir el febrer del 2022, un dia després de la invasió russa a Ucraïna, que Moscou podia manipular el software dissenyat per Kaspersky, i aquesta advertència es va traduir en una intensificació de la investigació de seguretat nacional, fins a la prohibició concretada aquest dijous.

Sota sospita des del 2017

Abans de la decisió fulminant de l'administració Biden d’aquest dijous, mitjans de comunicació nord-americans ja havien informat en el passat sobre la suposada implicació de Kaspersky en l'apropiació d'eines de pirateig informàtic d'un treballador de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA (NSA) que van acabar en mans del govern de Vladímir Putin. En el 2017, el Departament de Seguretat Nacional havia prohibit el producte antivirus de Kaspersky en xarxes federals, al·legant vincles amb la intel·ligència russa. Segons va informar ABC News, Kaspersky va estar involucrat en l’esmentada captura d’eines de hacking d’aquest empleat de la NSA que després van acabar en mans del govern rus. La companyia va respondre que havien trobat el codi de manera incidental i que no havia estat vist per tercers.

Una investigació exhaustiva

La decisió final, segons l’oficina de seguretat, és "el resultat d'una investigació llarga i exhaustiva, que va concloure que la continuació de les operacions de l'empresa als Estats Units presentava un risc per a la seguretat nacional --a causa de les capacitats cibernètiques del govern rus i de la seva capacitat per influir-hi o dirigir les operacions de Kaspersky-- que no es podia abordar amb mesures de contenció que no fossin una prohibició total". És per aquest motiu que les autoritats han instat als usuaris i negocis que fan servir aquest software que facin una “transició ràpida” als nous proveïdors d’aquests sistemes de ciberseguretat, per limitar l’exposició de dades crítiques a “actors malignes” per la “manca potencial de cobertura de ciberseguretat”. Si bé els que continuïn usant-los, no s'enfrontaran a càstigs legals, assumiran els riscos corresponents i se'ls instarà de manera molt taxativa a què deixin d’utilitzar-lo.

La prohibició de vendes de Kaspersky començarà el 29 de setembre, 100 dies després de la publicació oficial, per donar temps a les empreses a trobar alternatives. A més, es bloquejaran els nous negocis amb Kaspersky 30 dies després de l'anunci de les restriccions. Els venedors i revenedors que violin les restriccions enfrontaran multes per part del Departament de Comerç, i si algú infringeix deliberadament aquesta prohibició, el Departament de Justícia podria iniciar un cas criminal.

Kaspersky nega vincles amb el govern rus

Kaspersky Lab ha declarat que és una empresa administrada de manera privada sense vincles amb el govern rus. Però la Comissió de Comerç també inclourà a la llista d'entitats dues unitats russes i una del Regne Unit de Kaspersky, a causa de la seva presumpta cooperació amb la intel·ligència militar russa per donar suport als objectius cibernètics de Moscou. La companyia dubta que la decisió s’hagi pres després d’una investigació “independent per un tercer”, i creu que l'Oficina de Comerç ha decidit prohibir-lo “basant-se en el clima geopolític actual i en preocupacions teòriques, en lloc d'en l’avaluació exhaustiva de la integritat dels productes i serveis”. La companyia ha insistit que "Kaspersky no participa en activitats que amenacin la seguretat nacional dels Estats Units i, de fet, ha fet contribucions significatives amb els seus informes i protecció contra una varietat d'actors d'amenaces que tenien com a objectiu els interessos dels Estats Units i els seus aliats. La companyia té la intenció de buscar totes les opcions legalment disponibles per preservar les operacions i relacions actuals", ha assenyalat.

Presència al món i a Catalunya

Kaspersky, amb seu principal al Regne Unit i operacions a Massachusetts, va reportar ingressos de 752 milions de dòlars el 2022, provinents de més de 220.000 clients corporatius en uns 200 països. Entre els seus clients hi ha fabricants com Piaggio i Volkswagen, i organitzacions com el Comitè Olímpic de Qatar. Segons informa 3Cat, algunes informacions apuntaven que l'any 2017 Catalunya era la comunitat autònoma amb més contractes públics amb Kaspersky. Segons l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, en el 2022, la presència de Kaspersky a Catalunya estava "per sota del 4% del mercat de solucions d'antivirus de l'Estat", lluny d'altres serveis antivirus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!