Alemanya viu un moment especialment complex políticament, com el conjunt d'Occident després de la gran crisi econòmica global del 2008 i la inestabilitat política successiva a l'empitjorament de les condicions materials de vida de les persones durant les dècades posteriors. Si ja s'ha experimentat en altres països com als Estats Units amb Donald Trump (2017-2021), al Brasil amb Bolsonaro o inclús al Regne Unit amb Boris Johnson i a l'Argentina amb Milei, ara al que ha estat durant anys motor econòmic europeu hi ha un auge del populisme de dretes, com exemplifica que el partit Alternativa per Alemanya (AfD), antiimmigració i molt euroescèptic, se situï segon en les enquestes. A més, darrerament s'ha viscut un creixement de la violència política per part dels ultres, com l'agressió a un eurodiputat socialdemòcrata mentre penjava cartells electorals. Bona part dels grans grups empresarials del país, però, estan en contra i alerten del "perill" d'aquests tipus de partits.

Més d'una trentena de grans corporacions alemanyes o que operen allà s'han aliat per fer front comú contra el populisme ultra, al qual veuen com una amenaça per a l'ordre econòmic vigent, com a un factor d'inestabilitat que posa en perill "la prosperitat". Es tracta de corporacions com el gegant de l'acer Thyssenkrupp, les empreses de cotxes Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen i Ford, les empreses d'electrodomèstics Siemens i Bosch, la de logística i missatgeria DHL, Henkel, la farmacèutica Bayer, la multinacional d'assegurances Allianz, la ferroviària Deutsche Bahn o el Deutsche Bank. Totes elles demanen "una Europa unida" i que abraci "la diversitat, l'obertura i la tolerància", valors que consideren "l'èxit" en el passat i pel futur per mantenir el funcionament de la societat. "Són els valors que mantenen en marxa el motor del nostre sistema econòmic", asseguren, en un comunicat conjunt.

Vota a les europees "contra l'odi i el populisme"

"Costat a costat. Com a empresaris i empleats. Com a col·legues. Només a Alemanya treballen a les nostres empreses 1,7 milions de personalitats diferents i de diferents orígens. Junts volem evitar un fort senyal contra l'odi i el populisme i a favor de l'obertura i la diversitat com a base de la nostra prosperitat", argumenten les citades corporacions en el seu comunicat conjunt, que emeten tot just quan queden poques setmanes per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny. En aquest sentit, els poders econòmics alemanys fan una crida a anar a les urnes aquell dia per a enfrontar-se "al populisme i l'extremisme".

Immigració per tenir mà d'obra i frenar l'envelliment

Directius com Richard Lutz (Deutsche Bahn), Roland Busch (Siemens) o Christian Sewing (Deutsche Bank) han argumentat al diari alemany Bild que "s'han travessat les línies vermelles", en matèries com l'antieuropeisme o la repatriació forçada de migrants, i que per això aquest conjunt d'empreses es pronuncien políticament de forma explícita. Els tres directius argumenten que aquestes postures d'AfD "danyen l'economia" perquè fan trontollar l'"estabilitat" política. Alhora, els directius defensen que sense immigració, si bé defensen que regulada, la societat alemanya s'encamina a l'envelliment i que d'aquesta forma "no es podrà mantenir la prosperitat". En suma, "necessitem més Europa", avisen, i més mà d'obra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!