Una solució negociada amb Rússia, en comptes d'una important victòria militar absoluta d'Ucraïna, es considera ara com el resultat més probable a la majoria dels països europeus, segons una important enquesta feta a 15 països. El suport a la causa d'Ucraïna continua sent fort a tot Europa malgrat el revers al camp de batalla, però els votants europeus consideren que el fet de cedir armes a Ucraïna podria servir més per consolidar posicions i no pas per aconseguir una victòria completa. 

El grup d'experts del Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR) ha enquestat a 19.566 persones en 15 països durant la primera quinzena de maig de 2024. El grup d'experts ha realitzat enquestes regularment sobre Ucraïna, però és a primera vegada que fa enquestes també fins del mateix país, on el suport a la guerra i victòria és fort, malgrat els rumors de debilitament de la moral. 

Un total de 34% dels ucraïnesos diuen actualment que confien “molt” en el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, mentre que un altre 31% hi confia “bastant”, cosa que significa que aquells que mantenen la fe en el seu líder superen els que no la mantenen en una proporció de dos a un. Quan se'ls va preguntar sobre el resultat més probable de la guerra, el 58% dels ucraïnesos va preveure una victòria ucraïnesa, el 30% va dir que acabaria en un acord i només l'1% esperava que Rússia sortís victoriosa, recull el The Guardian. Però una majoria va preferir cedir territori en comptes d'abandonar la sobirania, definida pel dret a unir-se a l'OTAN i la UE.

Què diuen les enquestes?

Als 14 països europeus enquestats, només a Estònia va prevaler l'opinió (38%) que Ucraïna guanyaria la guerra sense dubtar-ho. No obstant això, a Suècia i Polònia la majoria volia que Europa ajudés Ucraïna a lluitar fins a recuperar tot el seu territori. A Itàlia, Grècia i Bulgària, la majoria s'hi oposava, al punt de pensar que era una mala idea augmentar el subministrament d'armes a Ucraïna. En general, Itàlia va resultar ser la potència europea més gran que menys suport li va donar a Ucraïna. Però a la majoria dels països europeus, grans majories encara recolzen l'enviament de més armes a Ucraïna, fins i tot si és per enfortir la capacitat negociadora d'aquest país.

Un grup intermedi de països, entre ells la República Txeca, França, Alemanya, els Països Baixos, Espanya i Suïssa, no té un consens nacional sobre la guerra i el paper de la UE. A cap país, ni tan sols als més bel·licosos, hi va haver suport a l'enviament de tropes a Ucraïna. El 69% dels ucraïnesos opina que calen més armes per defensar-se, però aquesta opinió no es tradueix en un desencís amb la UE, tal com recull el The Guardian. El 75% considera positiu el paper de la UE i considera que l'adhesió d'Ucraïna és necessària per guanyar la guerra.

Quan se'ls va demanar que enumeressin 10 països segons la confiança del seu suport a la seva pàtria, els ucraïnesos van classificar el Regne Unit, en primer lloc, amb un 88%, dient que el Regne Unit havia estat "molt o majorment fiable", seguit de Lituània amb un 77%, encara que la majoria dels països a la llista van ser considerats fiables. Però, tal com destaca el mateix diari, alguns ucraïnesos –un terç– van admetre que estaven profundament preocupats que els Estats Units arribessin a un acord de pau amb Rússia sense involucrar Kíiv.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!