La cancellera alemanya Angela Merkel ha proposat aquest dimarts davant el ple de l'Eurocambra la creació d'un exèrcit europeu. Durant el seu discurs inicial sobre el Futur d'Europa, Merkel ha proposat la creació d'un Consell de Seguretat europeu i una força d'intervenció ràpida per "abordar temes rellevants" i seguir treballant amb la visió que "algun dia" hi hagi un "veritable exèrcit europeu". 

Aquesta ha estat la forma de Merkel de sumar-se a la proposta que ja va fer el president de França, Emmanuel Macron, el passat 10 de novembre, un dia abans de la commemoració del centenari de l'armistici de la Gran Guerra (1914-1918) celebrat a París. Aquestes declaracions de la cancellera alemanya de ben segur no agradaran el president dels EUA, Donald Trump, que ja va reaccionar veloçment davant la proposta del president francés a través d'un tuit. "Em sembla un projecte insultant. el que hauria de fer Europa és pagar la seva part en l'OTAN", va comentar el president nord-americà. 

Merkel ha justificat la creació de l'exèrcit assegurant que "seria molt més fàcil cooperar", que també podria haver-hi una política d'exportació d'armes comuna i que actuaria com un "complement" de l'OTAN. En el mateix discurs, Merkel ha defensat també que la UE és "la millor garantia per una pau estable i un futur prometedor" al continent i ha recordat que l'horror de la Primera Guerra Mundial "ha il·lustrat el que passa quan les nacions no es respecten" entre elles. "Ho devem a les generacions passades: l'egoisme i el nacionalisme no poden prevaldre més a Europa, han de prevaldre la tolerància i la solidaritat", ha assegurat.

Aquesta nova iniciativa no pot deixar de relacionar-se amb el deteriorament de les relacions entre EUA i els seus tradicionals aliats europeus des que Trump va arribar a la casa Blanca el 2016. "El temps en què podíem confiar en altres ha quedat enrere. Els europeus hem d'assumir el nostre destí en les nostres pròpies mans si volem defensar la nostra ha comunitat", ha avisat la cancellera alemanya.

Reclam d'un sistema europeu d'asil comú

Un altre dels temes que ha tractat Angela Merkel en el seu discurs ha estat l'acollida de refugiats. La cancellera ha destacat la necessitat de "crear igualtat de condicions en temes com el dret d'asil i el dret humanitari". També, en referència a estats com Hongria, ha assenyalat que Europa "només pot funcionar com una comunitat de dret si és igual a tots els estats membres". En aquests últims anys, Alemanya ha tingut un paper molt rellevant en l'acollida de persones refugiades -sent l'Estat que més n'ha acollit-, que li han merescut elogis de diversos partits a l'Eurocambra.

parlament europeu efe

EFE

Deute dels Estats europeus

Merkel ha passat pel tema del deute dels Estats-membre de puntetes, tot i rebre la crítica de la líder de l'Esquerra Unitària, Gabriele Zimmer, que li ha demanat que "esmeni" la política d'austeritat. A més, alguns eurodiputats grecs i italians li han retret les conseqüències socials d'aquesta política. La líder alemanya, però, sí que ha posat èmfasi en la importància de "l'èxit econòmic d'Europa". En aquest sentit, ha assenyalat que una economia exitosa és "la base de la fortalesa" europea i una "condició" perquè el món escolti la UE. Així, ha defensat que és "imprescindible" una política monetària conjunta i ha recordat que França i Alemanya intentaran presentar "propostes exitoses".

El discurs de Merkel en el marc dels debats de l'Eurocambra sobre el Futur d'Europa arriba en un moment en què el lideratge europeu de la cancellera alemanya comença a veure la seva fi després que a finals d'octubre la cancellera alemanya Angela Merkel va anunciar que no es presentaria a la reelecció com a cap de govern el 2021 ni com a líder de la CDU.