Els països de la Unió Europea han acordat formalment aquest divendres obrir el dia 25 de juny les negociacions amb Ucraïna i Moldàvia sobre la seva adhesió al club comunitari, ha informat aquest divendres la presidència belga del Consell de la UE. Reunit aquest en la composició de ministres de Finances, el Consell de la UE va ratificar així el principi d'acord aconseguit divendres passat pels ambaixadors del club comunitari quan van consensuar els marcs de negociació per als dos països.

"El Consell de la UE va adoptar les posicions generals de la UE, inclosos els marcs de negociació per a les negociacions d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia", ha anunciat la presidència de torn belga a la xarxa social X. "Això obre el camí per iniciar les negociacions el dimarts 25 de juny a Luxemburg", ha destacat. En aquest sentit, ha precisat que la conferència intergovernamental (com s'anomena a l'argot comunitari aquestes negociacions) amb Ucraïna començarà a les 15.30 hores locals de dimarts i amb Moldàvia, a les 18.00 hores del mateix dia.

Data límit per iniciar negociacions

Bèlgica, que aquest semestre ostenta la presidència rotatòria de la Unió Europea i, per tant, fixa l'agenda de les reunions, es va marcar com a objectiu començar les converses d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia aquest mes de juny abans de passar el testimoni l'1 de juliol a Hongria. El govern de Viktor Orbán, el principal aliat de Rússia a la UE, havia estat obstaculitzant fins divendres passat els marcs de negociació des que els líders de la UE acordessin l'any passat iniciar les negociacions d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia.

Hongria insistia que Kíiv “restaurés” els drets de la minoria magiar a Ucraïna com a condició per donar el seu vistiplau a l'inici de les negociacions d'adhesió a la UE. Hongria ha deixat clar aquest dimarts que no impulsarà les negociacions d'adhesió a la Unió Europea amb Ucraïna i Moldàvia durant la seva presidència rotatòria, però sí amb els països dels Balcans Occidentals, segons ha reconegut el seu ambaixador davant les institucions comunitàries, Bálint Ódor.

Amb Ucraïna i Moldàvia "no està previst celebrar més conferències intergovernamentals aquest any", ha assegurat l'ambaixador d'Hongria en una roda de premsa. En canvi, el govern hongarès sí que vol "avançar el màxim possible" en la integració dels països dels Balcans occidentals perquè fa "més de dues dècades" que aspiren a la seva adhesió a la UE, ha dit el diplomàtic.

Hongria, a més, vol celebrar a la regió una cimera entre la UE i els Balcans occidentals –Sèrbia, Kosovo, Albània, Macedònia del Nord, Bòsnia i Hercegovina i Montenegro–, tot i que encara no s'ha fixat una data, han assegurat a Efe fonts diplomàtiques.

Actualment, la UE ha obert negociacions d'adhesió amb tots els països, tret de Bòsnia i Hercegovina i Kosovo, l'únic que no ha adquirit l'estatus de país candidat malgrat haver-ho demanat, perquè Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania no reconeixen la independència unilateral que va declarar de Sèrbia el 2008.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!