Desenes de milers d'israelians van protestar aquest dissabte a diverses ciutats del país contra el Govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, a qui demanen la dimissió i que assoleixi un acord per a l'alliberament de tots els ostatges que el grup islamista Hamàs manté segrestats a la Gaza des del passat 7 d'octubre. Les grans manifestacions d'aquest cap de setmana, en ciutats com Tel-Aviv, Haifa, Cesarea o Jerusalem, venen precedits per una setmana de protestes generalitzades, amb aldarulls violents, ciutadans ferits i l'ús de canons d'aigua per les forces policials.

En la rebatejada com a plaça de la Democràcia de Tel-Aviv, escenari també de les massives protestes contra la reforma judicial, els manifestants van escoltar aquest dissabte a familiars dels ostatges davant el Ministeri de Defensa, en la base militar de Kirya. Yifat Calderón, cosina de l'ostatge Ofer Calderón, de 53 anys, es va preguntar com és possible que el govern israelià consideri plausible declarar la derrota militar de Hamàs en les setmanes vinents, si els ostatges continuen captius. "Com poden cantar victòria quan els ostatges encara estan en el seu poder (de Hamàs)?", es va preguntar Calderón, segons recullen mitjans locals.

Dani Elgarat, germà del captiu Itzik Elgarat, va acusar Netanyahu des de la marxa a Tel-Aviv d'estar anteposant la seva supervivència política i benefici personal a les vides dels 116 ostatges. "Tries sacrificar les vides dels nostres éssers estimats per la teva supervivència política. Aviat, ens coneixeràs a tots perquè tots ens convertirem famílies en dol d'ostatges", va dir Elgarat, segons recull el diari Haaretz, amb referència a la trobada recent que el primer ministre va mantenir amb algunes famílies de víctimes de Hamàs.

Al nord, a prop de la segona residència de Netanyahu a Cesarea, centenars de manifestants han acusat el primer ministre de ser culpable per la desprotecció que van patir els ciutadans pròxims a Gaza i per haver-los abandonat després, i li van exigir comicis anticipats. Alguns manifestants portaven globus amb el número 20 i cartells amb el rostre de l'ostatge i soldat en un punt d'observació pròxim a Gaza, Naama Levy, que segueix en captivitat i avui compleix 20 anys.

Un centenar d'ostatges

Més de vuit mesos i mig després de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre, 116 ostatges israelians segueixen en captivitat i, d'ells, la intel·ligència nord-americana estima que només uns 50 seguirien amb vida, segons va revelar fa uns dies el diari The Wall Street Journal. Un únic acord de treva assolit al novembre va aconseguir l'alliberament de 105 ostatges a canvi de 240 presoners palestins. El passat 8 de juny, les forces israelianes, després d'haver recuperat en les últimes setmanes set cossos sense vida de Gaza, van alliberar quatre ostatges vius en una operació de rescat que va causar la mort d'uns 270 gazians.

Coincideixen amb una nova matança a Gaza

Les protestes coincideixen amb un cap de setmana especialment sagnant en Gaza, enclavament palestí, que fa més de mig any que pateix el setge i les incursions militars d'Israel des del nou esclat cruent de l'històric conflicte palestino-israelià. L'Exèrcit israelià va provocar aquest dissabte una matança a la ciutat de Gaza, causant almenys 48 morts en atacs contra tres barris residencials, poc després que el Ministeri de Sanitat gazià hagués anunciat un centenar de morts des de la tarda d'ahir a la Franja, la xifra més abultada en setmanes. En vídeos difosos, es veuen gazians ferits al campament de refugiats d'Al Shati, emergint de la fumarada i la pols amb els rostres i les robes grises per l'ensorrament d'edificis, a més d'un ambient de pànic generalitzat i edificis en ruïnes.