El president espanyol, Pedro Sánchez, ha provocat un conflicte diplomàtic amb Israel després que ha irromput en la política interna del país, donant públicament suport amb un vídeo als partits de l'oposició en la polèmica de la reforma del model judicial. El vídeo no s'ha publicat només a la xarxa sinó que s'ha emès als carrers de Tel-Aviv al mig de les protestes contra el govern de Benjamin Netanyahu. Sánchez apareix en el vídeo com a representant de la Internacional Socialista, i a les portes que Espanya s'estreni en el seu mandat europeu. És del tot inusual que mandataris d'altres països facin declaracions sobre la política interna israeliana, i encara menys amb aquest grau d'implicació personal. En el vídeo el president espanyol identifica els opositors amb el poble d'Israel i la democràcia, i expressa la seva solidaritat amb les protestes. "Nosaltres, com a Internacional Socialista, ens solidaritzem amb el poble d'Israel. Estimats amics, sempre ens trobareu en la lluita per la democràcia", assenyala.

Les declaracions de Sánchez sobre política interna, emeses durant les protestes, han posat en alerta el govern israelià. El ministre d'Exteriors d'Israel, Eli Cohen, que aquesta setmana ha visitat Madrid, ha demanat obertament a Sánchez "que no decideixi pel poble israelià". ''Cap responsable estranger decidirà pel poble israelià, i estic segur que aquesta no era la intenció de Sánchez'', ha indicat el ministre d'Exteriors.

"Per als qui s'oposen a la reforma no hi ha línies vermelles, fins i tot l'intent de perjudicar l'estatus internacional. Cap responsable estranger decidirà pel poble a Israel i estic segur que Sánchez no tenia aquesta intenció. Com a persona que dona suport a la reforma, no tinc cap dubte que el president espanyol reforçarà la democràcia i equilibrarà les parts", ha indicat Cohen a la xarxa en hebreu.

La polèmica intervenció de Sánchez s'ha produït després que Cohen es va reunir dijous a Madrid amb el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, i amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en el que semblaven unes bones relacions dels dirigents socialistes amb les autoritats israelianes. Però la política internacional de Sánchez varia com un penell pel vent, com ja es va veure al Magrib.

L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) ha manifestat que l'actuació de Sánchez es pot considerar "una ingerència estrangera en els assumptes interns d’Israel", i que caldrà observar quines conseqüències té.

La reforma judicial està en aquest moment paralitzada enmig d'un procés de diàleg que ha obert el primer ministre Netanyahu, per indicació del president d'Israel, Isaac Herzog. Els contraris a la reforma afirmen que vulnera la divisió de poders, mentre que el govern i els partits religiosos critiquen "l'excessiu" poder d'autoregulació dels jutges i els consideren activistes.

La política interna israeliana és molt complexa, a banda del conflicte àrabo-israelià. Si en la política catalana o en l'espanyola només hi ha dos eixos en constant desequilibri (esquerra-dreta i espanyolisme-catalanisme), en la israeliana n'hi ha cinc igual de transcendents (esquerra-dreta, àrabs-jueus, asquenazites-sefardites, laics-religiosos i coloms (tous)-falcons (durs)). Tradicionalment, els acords de pau els han fet els falcons.