Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozlov i Shlomi Ziv són els quatre ostatges israelians que aquest dissabte han pogut tornar a casa després d'haver estat 245 dies segrestats per Hamàs a la Franja de Gaza. Tots ells van ser capturats el passat 7 d'octubre al festival de música electrònica Nova, que va ser un dels blancs de l'atac del grup islamista palestí, que va deixar més d'un miler de morts. Vuit mesos després d'aquell fatídic dia, tots quatre han estat rescatats en el mateix lloc, el camp de refugiats de Nuseirat, enmig d'una operació que ha provocat la mort de més de 200 persones. Les fotografies d'aquestes quatre persones s'han compartit per les xarxes i han format part de cartells que denunciaven els desapareguts en els últims mesos, però quines són les seves històries? 

Noa Argamani, 26 anys

Dels quatre rescatats d'aquest dissabte, Noa Argamani probablement és la més coneguda, ja que el moment en què va ser segrestada del Nova Festival en una moto es va fer viral, i així va esdevenir en una de les imatges dels centenars de segrestats. En el vídeo viral, la jove cridava desesperada i allargava els braços cap a la seva parella, Avinatan Or, que continua segrestat a Gaza. A més, la mare d'aquesta jove de 26 anys, pateix un càncer terminal, i en diverses ocasions havia reclamat al govern israelià poder veure la seva filla abans de morir. Se sabia que Argamani era viva perquè al llarg d'aquests mesos ha aparegut en vídeos de propaganda de Hamàs, l'últim publicat la setmana passada.  La veu en off d'Argamani instava la ciutadania israeliana a "sortir al carrer a manifestar-se" per pressionar el govern de Netanyahu i fer possible el retorn dels ostatges. "No volem morir", deia.  

Aquest dissabte finalment s'ha pogut retrobar amb els seus pares. Les autoritats israelianes han informat que es troba en bones condicions de salut, i la jove ha afirmat que està "feliç" i "emocionada" de poder tornar a "parlar en hebreu" després de molts mesos. El seu pare ha agraït l'esforç a l'exèrcit i ha reclamat tornar la resta d'ostatges a casa. 

Noa Argamani ostatge hamas es retroba amb pare
Noa Argamani es retroba amb el seu pare després de ser alliberada. Foto: Exèrcit d'Israel 

Almog Meir Jan, 21 anys

Meir Jan va poder informar els seus pares el mateix 7 d'octubre que hi havia un atac al Nova Festival, tot i que no entenia gaire què estava succeint. Els va prometre que els tornaria a trucar, però no ho va poder fer. La família sí que va saber, a través dels pares d'un amic que havia assistit al festival amb ell que van aconseguir pujar al cotxe, però que quan intentaven marxar, els van disparar i no van poder continuar. Uns dies després, Hamàs va publicar un vídeo on apareixien diversos ostatges amb les mans lligades, entre els quals van identificar Meir Jan. Des de llavors, però, no van tornar a tenir notícies seves, fins aquest dissabte, quan finalment s'ha reunit amb ell. Meir Jan ha explicat que ha passat els vuit mesos captiu amb Kozlov i Ziv en quatre cases diferents, segons ha informat Channel 12, i ha explicat que Hamàs va gravar-lo per fer un vídeo propagandístic, però mai es va arribar a publicar. 

Almog Meir Jan ostatge hamas retrobament israel familiars / Exercit Israel
Almog Meir Jan abraça familiars després de ser alliberat. Foto: Exèrcit d'Israel

Andrey Kozlov, 27 anys

Kozlov és un immigrant russo-israelià, que en el moment del segrest feia un any i mig que vivia a Israel. A diferència dels anteriors ostatges, no estava al festival de música com a participant, sinó que hi treballava com a guàrdia de seguretat. Vivia als afores de Tel-Aviv amb amics, ja que no tenia cap familiar a Israel. La seva mare, però, s'hi va traslladar per seguir de prop l'evolució dels ostatges i estar present en cas que fos alliberat, com ha succeït aquest dissabte. Al llarg d'aquests mesos, no han tingut notícies sobre el seu estat, i de fet, no va ser fins tres setmanes després del 7 d'octubre que Israel va confirmar que Kozlov era un dels segrestats. 

Andrey Kozlov ostatge hamas israel /israel
Andrey Kozlov es reuneix amb la família. Foto: Exèrcit d'Israel

Shlomi Ziv, 41 anys

Ziv també treballava a l'equip de seguretat del festival, i hi havia assistit amb la cosina de la seva dona i un amic de la família, que van ser assassinats en la massacre quan intentaven fugir. Ziv va poder comunicar-se amb les seves germanes poc després de l'inici de l'atac, i els va dir que hi havia un gran embús de cotxes que intentaven sortir del festival. Va prometre que tornaria a trucar-les mentre se'l sentia córrer i esbufegar, però no ho va fer. Inicialment, va ser considerat un desaparegut, ja que no hi havia proves que hagués estat traslladat a la Franja de Gaza. Van haver de passar diverses setmanes fins que les autoritats israelianes confirmessin que era un dels ostatges. 

Shlomi Ziv ostatge hamas gaza israel / europa press
Shlomi Ziv es reuneix amb la família. Foto: Europa Press
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!