El Regne Unit alliberarà milers de presos abans d'hora per evitar el col·lapse de les presons, que es troben al límit de la capacitat a Anglaterra i Gal·les. Així ho ha anunciat la recentment nomenada ministra de Justícia, Shabana Mahmood, que ha explicat que s'excarcerarà els presos condemnats per delictes no violents que hagin complert el 40% de la sentència, excloent-hi els presos més perillosos, com ara terroristes, violadors, maltractadors, o aquells que compleixin sentències per delictes violents de més de 4 anys. Mahmood ha alertat que aquesta és una "mesura d'emergència", perquè si no, les presons "s'haurien quedat sense espai en qüestió de setmanes", fet que, ha assegurat que suposaria "la fallida total de la llei i l'ordre".

Aquest problema no és nou, i l'anterior govern conservador ja va reduir al 50% el temps de compliment de condemna per a aquests reclusos, però la mesura ha resultat insuficient, i per això s'ha decidit reduir encara més les condemnes, un canvi que s'aplicarà a partir del setembre. Mahmood també ha anunciat que el març de l'any vinent es contractarà un miler d'oficials per supervisar presos en llibertat condicional. La mesura anunciada avui té com a objectiu "guanyar temps", per tal d'elaborar un pla a més llarg termini per intentar resoldre la crisi a les presons. En aquest sentit, la ministra ha detallat que el govern preveu anunciar un pla per als pròxims 10 anys que contempli altres mesures.

La nova mesura —que es revisarà en 18 mesos— implicaria l'alliberament d'unes 5.500 persones, segons estimacions de l'Associació d'Oficials Penitenciaris. Segons les últimes dades del ministeri de Justícia, la població penitenciària a Anglaterra i Gal·les és de 87.505 persones —83.859 homes i 3.646 dones—, mentre que la capacitat màxima és de 88.956 persones. Aquesta xifra garanteix que quedin 1.451 espais buits, necessaris per a un bon funcionament del sistema penitenciari tenint en compte la seguretat i ordre. En cas que el nombre d'espais buits baixés fins als 300, les cel·les en dependències policials es comencen a utilitzar com a presó. "Si obstruïm les cel·les policials, no poden arrestar gent perquè no hi ha lloc", ha advertit Mark Fairhust, president del principal sindicat de presons del Regne Unit, en declaracions a la BBC. 

Per què el Regne Unit pateix aquesta crisi? 

Un informe de l'Institut pel Govern, un think tank que té com a objectiu millorar les polítiques del govern, apunta que la població penitenciària s'ha doblat en els últims 30 anys malgrat que han baixat els indicadors de criminalitat. Apunten que això es deu a un augment en la llargada de les penes, que de mitjana, el 2023 eren un 25% més elevades que el 2012. D'altra banda, també han augmentat els reclusos que estan complint presó preventiva, a causa de l'endarreriment dels judicis. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!