El ruble està en hores molt baixes. Ha tornat a caure aquest dimarts i durant una estona ha superat la barrera psicològica per primera vegada des del 14 d'agost. És a dir, a les 6 del matí un dòlar equivalia a 100,23 rubles, encara que poc després un dòlar eren 99,95 rubles. Concretament 13 minuts més tard.

➕ Rússia es prepara per fer front a Ucraïna: augmentarà la despesa en defensa un 68%
 

El ruble ha caigut moltíssim en els últims mesos i el banc central del país intenta intervenir per gestionar la caiguda. Fins ara, el govern s'havia mantingut al marge i ajudava al seu pressupost, però una moneda més dèbil també amenaça amb uns preus més alts per a la gent a Rússia. I en aquest sentit, el passat mes d'agost, el govern rus ja va intentar maniobrar per aturar la caiguda. 

Rússia ven menys a l'estranger

Rússia ven ara menys a l'estranger, una cosa que es veu sobretot en la caiguda dels ingressos del petroli i el gas natural, i està important més. I les empreses que importen béns a Rússia venen rubles per moneda estrangera, com dòlars o euros. Això, evidentment, redueix el tipus de canvi. 

Els preus del petroli han caigut aquest any i, per tant, s'ha reduït també el superàvit comercial. A Rússia li resulta més complicat vendre el seu petroli, a conseqüència de les sancions occidentals.

Les importacions s'han començat a recuperar després de gairebé un any i mig de guerra perquè els russos comencen a trobar maneres per esquivar sancions. Part del comerç s'ha desviat a països asiàtics que no participen en les sancions. I els importadors han trobat maneres d'enviar mercaderies a través de països propers com Armènia, Geòrgia i Kazakhstan.

Més diners en defensa

Per altra banda, Rússia ha augmentat la despesa en defensa, injectant diners a empreses que fabriquen armes, per exemple. Les empreses han d'importar recanvis i matèries primeres, mentre que part dels diners del govern acaba a les butxaques dels treballadors que compren béns importats. 

Aquesta despesa governamental, juntament amb la voluntat de l'Índia i la Xina de comprar petroli rus, està ajudant que l'economia tingui un millor exercici del que s'esperava. El Fons Monetari Internacional va dir el mes passat que espera que l'economia russa creixi un 1,5% aquest any.

Un ruble dèbil que empitjora la inflació

Un ruble més dèbil empitjora la inflació en encarir les importacions en moneda russa. I la debilitat del ruble es trasllada cada vegada més als preus que paga la gent. Les taxes d'interès més altes, encareixen l'obtenció de crèdit i això hauria de limitar la demanda interna de béns, incloent-hi les importacions, de manera que el banc central està intentant refredar l'economia interna per reduir la inflació. 

El límit i el boicot han obligat Rússia a vendre amb descompte i a prendre mesures costoses, com obtenir una flota de petroliers fantasma que estan fora de l'abast de les sancions.