Rússia ha advertit aquest dilluns als Estats Units contra "errors de càlcul" després de permetre a Ucraïna utilitzar armament occidental contra objectius militars en territori rus. "M'agradaria advertir els funcionaris nord-americans contra errors de càlcul que podrien tenir conseqüències fatals", ha dit el viceministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Riabkov, citat per l'agència Interfax.

Riabkov ha afegit que la resposta de Rússia pot ser “asimètrica”. El diplomàtic ha qualificat d'"irresponsable" la postura de Washington que ha concedit una "indulgència" a Kíiv per atacar territori rus. En aquest sentit, va assegurar que els EUA "sentiran les conseqüències" de les seves accions.

El Kremlin va acusar la setmana passada els membres de l'OTAN d'obrir una nova fase de tensió al seu antagonisme amb Rússia en donar llum verda a Ucraïna per utilitzar armament occidental contra infraestructura militar russa.

El president rus, Vladímir Putin, havia amenaçat Europa amb "greus conseqüències" en cas que els països de l'OTAN permetin a Ucraïna colpejar objectius a Rússia. L'objectiu de l'autorització occidental és frenar l'actual ofensiva russa a la regió nord-oriental ucraïnesa de Khàrkiv, on Putin va assegurar que busca crear una "zona de seguretat" per evitar atacs enemics contra regions frontereres russes.

Qui ha donat permís per fer servir armes en territori rus?

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va dir la setmana passada que els països occidentals han de permetre a Ucraïna fer servir contra territori rus les armes que li lliuren per defensar-se de l'agressió, ja que, altrament, el país envaït “té les mans lligades”. “Ha arribat el moment de considerar elevar algunes de les restriccions existents. Veiem que a l'àrea de Khàrkiv la línia del front i la frontera estan gairebé al mateix lloc, i Ucraïna no pot atacar objectius militars en territori rus”, va assenyalar en el discurs davant l'Assemblea Parlamentària de l'Aliança, reunida a Sofia.

En aquest sentit, els Estats Units van donar aquest divendres el vistiplau perquè Ucraïna pogués utilitzar l'armament cedit contra Rússia, encara que amb restriccions. Tot i això, no és l'únic país que dona permís a Kíiv per utilitzar el seu armament. En aquesta llista hi ha països com el Regne Unit, França, Alemanya, Canadà, Letònia, Suècia o Dinamarca. 

Per altra banda, Itàlia i Bèlgica insisteixen que l'armament que han proporcionat a Ucraïna només s'ha de fer servir dins de les fronteres del país. En el cas d'Espanya, no autoritza l'ús d'armes en territori rus, perquè a més no ha proporcionat aquest tipus d'armament.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!