Abans de les eleccions europees, van sortir diverses informacions sobre el fet que Rússia intentava impactar d'alguna manera en els comicis. Ara, una vegada passats, el Regne Unit, els Estats Units i el Canadà han acusat Rússia de conspirar per interferir també en les eleccions presidencials de Moldàvia i en el referèndum sobre ser membres de la UE a finals d'any.

En una declaració conjunta dels tres països durant el primer dia de la cimera del G7 a Itàlia, els tres governs han acusat Rússia de "difondre mentides" i d'intentar “intentar soscavar les institucions democràtiques moldaves” en una campanya d'interferència política que es remunta a anys enrere.

Els tres països van dir que Moscou estava intentant soscavar la presidenta prooccidental de Moldàvia, Maia Sandu, abans de les pròximes eleccions presidencials i referèndum sobre ser membre de la UE. Ambdues votacions s'han de fer el 20 d'octubre.

Els problemes de Moldàvia amb Rússia

L'expaís soviètic, que té frontera amb Ucraïna, ha temut durant molt de temps la intervenció russa en els seus assumptes interns, especialment a la república separatista de Transnístria, aliada del Kremlin, i a la regió autònoma del sud de Gagauzia. El govern Sandu ha donat suport fermament a Ucraïna en la seva guerra contra Moscou.

Els governs del Regne Unit, els Estats Units i el Canadà han destacat que els actors russos buscaven “fomentar percepcions públiques negatives” sobre Sandu, els governs occidentals i la perspectiva d'una pertinença moldava a la UE. Sandu és presidenta des del 2020, quan va ser escollida amb el 57,7% dels vots a la segona volta final.

Així, han acusat Rússia d'"utilitzar activament desinformació i propaganda en línia, a l'aire i als seus carrers per promoure els seus objectius" de "degradar la confiança pública en la capacitat de Moldàvia per protegir-se i mantenir l'estat de dret".

La declaració assenyalava l'emissora estatal russa RT, que segons deia havia estat “involucrada a brindar suport directe” a Ilan Shor, un empresari prorús fugitiu que ha estat condemnat en rebel·lia a 15 anys de presó en relació amb la desaparició d'un miler de milions de bancs moldaus el 2014.

Els tres països han dit que si Sandu fos reelegit, "hi ha motius per creure que Moscou treballarà per incitar les protestes". Han exposat que estaven treballant estretament amb el govern de Moldàvia i que ja havien sancionat els actors implicats, i s'estan considerant més sancions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!