Víctimes "en massa" en un tiroteig a Orlando. Es tracta de la pitjor matança a trets dels Estats Units des que Barack Obama va arribar a la Casa Blanca el 2009. 

La massacre ha tingut lloc aquesta matinada a la seu del comtat d'Orange en el club nocturn Pulse, un local freqüentat per homosexuals, i que ha acabat amb més de 50 morts, 53 ferits i amb l'assaltant abatut per la policia, segons ha informat el cap de la policia de la ciutat, John Mina.

La policia ha hagut de demanar suport a cossos locals, estatals i federals i, de moment, l'FBI l'està investigant com "un acte terrorista".

Tot ha començat a les 8.00 hores -a les 2.00 hores de l'horari d'Orlando- quan el club estava a punt de tancar.

L'atacant s'ha atrinxerat amb ostatges dins el local i ha començat a disparar sense parar. Portava dues armes al damunt, un fusell d'assalt i una pistola.

Ha estat llavors quan una gran quantitat de vehicles d'emergència ha arribat a la zona i, segons la televisió pública d'Orlando WFTV, unes 40 persones han estat traslladades al Centre Mèdic Regional de la ciutat.

Un testimoni ha assegurat a la televisió WESH haver escoltat uns 40 trets, mentre que una altra -incrèdula- ha relatat que "pensava que era part de la música fins que vaig veure el foc de la seva pistola". Llavors va avisar la seva parella i va veure com "tothom es llançava a terra".

La policia d'Orlando ha hagut de portar a terme una "explosió controlada" a prop del local, segons ha informat al seu compte de Twitter, des d'on ha anat fent un minut a minut de com estaven actuant des de fora i han aprofitat -juntament amb el club- per donar instruccions a través de les xarxes socials.

De fet, la policia d'Orlando ha demanat de manera reiterada que la gent només seguís el cas via Twitter i que no fes trucades o enviés correus electrònics.

El mateix club ha avisat a través de Facebook que "tothom surti de Pulse, i poseu-vos a córrer".

Als comentaris de la xarxa social, s'hi poden trobar els relats de diferents testimonis que hi han estat presents i que expliquen que "la gent estava ballant a la pista". Quan ha començat el tiroteig la gent que estava a prop de la barra "ha aconseguit sortir a l'aire lliure". Aquest mateix testimoni ha provat de calmar els ànims assegurant que ell ja era a casa i que "espero que tothom arribi també a casa seva sa i estalvi".

Segons un comentari a la xarxa social, hi ha hagut molta gent que ha atribuït els fets a musulmans nord-americans i, de fet, l'FBI ho està investigant com a un "acte terrorista".

D'altres han demanat també a través de Facebook que "continuïn resant" per la seva filla que continuava dins i relataven que han parlat amb ella per telèfon i han escoltat els trets.

Dues hores més tard, una dona mostrava la seva alegria al veure com la seva filla ha tornat a casa quan, finalment, els agents han abatut l'assaltant i així ho han anunciat a Twitter.

L'alcalde de la ciutat, Buddy Dyer, ha condemnat els fets i ha lamentat que "es tracta d'un crim que tindrà un greu efecte en la comunitat".

Aquest crim múltiple han tingut lloc només 24 hores més tard que un jove assassinés la cantant de 22 anys Christina Grimmie, mentre signava autògrafs a l'acabar un concert a The Plaza Live d'Orlando. L'atacant -de 27 anys- li va disparar un tret al cap i després es va suicidar. Segons la policia, portava dues pistoles al damunt.

Motius homòfobs

El pare d'Omar Mateen, identificat com el responsable de la matança d'aquesta matinada, ha demanat perdó pels actes del seu fill, que ha atribuït a motius homòfobs, i que han costat les vides de 50 persones i 53 més han resultat ferides.

"Demanem perdó per tot això. No teníem ni idea del que anava a fer. Estem tan commocionats com la resta del país. Aquí no hi ha hagut motius religiosos", va comentar en declaracions a la cadena estatunidenca NBC.

El pare de Mateen ha indicat que el seu fill havia manifestat fa dos mesos el seu empipament després de veure dos homes fent-se un petó al centre de Miami i ha opinat que aquest podria haver estat el motiu que el va portar a efectuar la matança.

Mateen, estatunidenc d'ascendència afganesa i de 29 anys, estava casat i tenia un fill de tres anys, segons ha confirmat el seu pare. El jove, d'acord amb les autoritats, mantenia connexions amb "elements radicals islàmics" però mancava d'antecedents delictius.