“L’única esperança és que els seus militants el rebutgin. Només el seu vot en la consulta pot aturar la investidura de Salvador Illa i la deriva de la seva direcció”. Així de contundent es mostra l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) sobre el preacord entre el PSC i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que investirà president de la Generalitat Salvador Illa si les bases no ho impedeixen votant no a la proposta de l’executiva del partit. L'ANC, que presideix Lluís Llach, ha fet públic aquest dimecres un comunicat en què expressa la seva gran preocupació per les “funestes conseqüències” que aquest preacord tindrà “per a Catalunya, per al moviment independentista i per a Esquerra Republicana”.
⬛️⬜️COMUNICAT | Posicionament polític davant el preacord d’ERC-PSC per la investidura de Salvador Illa.
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) July 31, 2024
🔗https://t.co/ZRU7QWU00V pic.twitter.com/XWhrE7INr3
Sense implicació socialista
El pessimisme de l’ANC respecte al futur que espera al país queda ben present en aquest comunicat i consideren el preacord com un brindis al sol, que ni tan sols Esquerra creu que s’acabi complint. La raó que esgrimeixen és que, perquè es pugui complir, “és imprescindible canviar les lleis espanyoles”, cosa que estan convençuts que no passarà, i recorden l’exemple de l’Estatut del 2006. “No és possible la solució al conflicte amb l’estat espanyol només amb un ampli consens a Catalunya. L’Estatut d’Autonomia del 2006 el tenia i va fracassar perquè va ser desnaturalitzat pel Tribunal Constitucional. Sense la implicació dels socialistes espanyols, els punts més rellevants del preacord són simples bons desitjos”. L’ANC, a més, afirma que els socialistes “saben que es tracta d’una operació de màrqueting polític per guanyar la consulta; un cop assolida, incompliran els acords”.
Fortes crítiques als dirigents d’ERC
El comunicat de l’ANC posa el focus també en la responsabilitat que tindran els dirigents d’Esquerra si fan president Illa. “La història jutjarà amb severitat els dirigents que han aprovat votar com a president de la Generalitat una persona que va defensar la brutalitat policial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra pacífics ciutadans el Primer d’octubre de 2017 i va donar suport a la intervenció de la Generalitat i la dissolució del Parlament en l’aplicació de l’article 155”. Un altre dels motius de la desconfiança en l’executiva d’ERC és que “al mateix temps que aprovava el preacord, ratificava que el partit passava a l’oposició”, fet que, segons l’ANC, “demostra que no creuen que els nombrosos apartats del preacord, entre els quals el Concert Econòmic Solidari, es facin realitat. Suposa esperar que el govern de Salvador Illa portarà a terme el programa d’ERC. Amb aquest pas a l’oposició, els hipotètics rèdits polítics del fabulós preacord se’ls emportaria el partit socialista”.
L’Assemblea assegura en el comunicat que “els dirigents republicans han posat el focus en el ‘concert econòmic solidari', que no traurà el nostre país del sistema de finançament autonòmic comú”. I comparen “aquesta glorificació” amb la que van fer els dirigents d’ERC del sistema autonòmic del 2009, que havia d’aportar 3.900 milions d’euros “i només va comportar grans retallades els anys següents en sanitat, inversions i, en general, al nostre estat del benestar”.
L’ANC també acusa els actuals dirigents d’ERC de mantenir el seu compromís “amb la normalització institucional, política i social” que propugnen els socialistes espanyols, la qual cosa és “una rendició” perquè suposa “l’acatament de la ridícula autonomia que han deixat les sentències del Tribunal Suprem espanyol contra la voluntat dels catalans expressada en referèndum. Aquesta opció suposa una "fractura profunda en el moviment independentista" que l’Assemblea crida a superar.
Greu divisió de l'independentisme
Aquesta fractura és una altra de les conseqüències del preacord, que “aguditza la divisió de l’independentisme”, una divisió que només es podria refer si els militants d’Esquerra voten no a la consulta. Una divisió accentuada per la decisió de l’executiva d’ERC d’investir Illa quan el president Carles Puigdemont, que s’ha compromès a assistir a la sessió d’investidura, “serà detingut a causa del cop d’estat judicial del Tribunal Suprem espanyol tergiversant el concepte de malversació”. L’ANC assegura que ja s’estan preparant per donar-li “el més ampli suport” al president que va ser destituït “il·legítimament” i que ha passat “set anys a l’exili”.
Dignitat o ignomínia
Per últim, el comunicat argumenta que els dirigents d’ERC podien triar “entre la dignitat d’unes noves eleccions o la ignomínia d’aprovar la investidura de Salvador Illa”, però han triat la segona opció per por a la repetició electoral i “la por a uns resultats pitjors als obtinguts”. L’ANC adverteix que tot i triar “per la vergonya”, es poden trobar amb unes eleccions espanyoles a finals d’any, perquè una detenció de Puigdemont faria impossible la “normalització-rendició” i repercutiria “al carrer i al Congrés dels Diputats”. Això tindria encara pitjors conseqüències electorals, perquè “en aquests nous comicis s'aguditzaria la davallada dels resultats electorals d’ERC”.