Junts per Catalunya i el PSOE han acordat la delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat de Catalunya a canvi que els del president Puigdemont s'abstinguessin a la convalidació dels tres decrets anticrisi perquè tiressin endavant (el decret sobre el subsidi va ser rebutjat finalment pels vots en contra de Podemos). Tot i els interrogants que hi ha sobre la taula sobre el que significa aquest acord, les dues parts ho hauran de reflectir en una llei orgànica, que haurà de plasmar aquesta delegació a través de l’article 150.2 de la Constitució espanyola. L'acord ha provocat recels a diverses bandes. Des del PP fins a la CUP. Qui també s'ha expressat crític és el Govern de la Generalitat, que ha intentat minimitzar el pacte assegurant que "cal veure la lletra petita" i que el que hi ha ara simplement és "una declaració d'intencions".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha referit a l'acord entre juntaires i socialistes: "Més enllà de les sensacions i dels titulars, cal veure com es concreten aquestes coses, perquè de moment el que coneixem és tot molt genèric i no hi ha detalls", ha dit el president de l'executiu d'ERC en una entrevista a La Vanguardia. De fet, ha prioritzat i valorat més la convalidació dels decrets anticrisi que "faciliten eines per protegir als catalans de la pobresa". "Els acords rellevants d'aquesta setmana que s'han produït son uns altres", ha dit el president. 

Tot i l'intent de minimitzar l'acord amb Junts, Aragonès ha assegurat que en ser independentista vol "totes les competències d'immigració", però també carrega contra el partit de Puigdemont pel seu discurs sobre la immigració. "Barrejar immigració i delinqüència és un error i s'allunya del catalanisme que també Junts o anteriorment Convergència havia defensat", afirma el cap de l'executiu català. 

"Tenim un plantejament estratègic molt clar que no es basa en correries d'últim moment"

En aquesta línia, el president també ha instat el govern espanyol a reflexionar sobre quina de les dues estratègies d'ERC i Junts els afavoreix i quina no ho fa, sobretot després que els de Puigdemont tensessin la negociació sobre la convalidació dels tres decrets llei fins a l'últim minut. "Tenim un plantejament estratègic molt clar que no es basa ni en tàctiques ni en correries d'últim moment. Tenim una clara aposta per la negociació, per la resolució del conflicte, per poder culminar-lo amb l'exercici d'un referèndum", diu Aragonès, qui marca com a objectius per aquest 2024 aconseguir el finançament singular per a Catalunya, la culminació del traspàs de Rodalies i la defensa de la llengua catalana

L'amnistia i pressupostos

Pel que fa a l'amnistia, el president subratlla que si presenten esmenes serà per fer-ho de forma conjunta amb el PSOE i Sumar perquè "sigui una llei sòlida". "Hi ha enemics de la resolució en la connexió del conflicte polític que intentaran boicotejar l'aplicació de la llei d'amnistia", afirma Aragonès. Sobre els pressupostos de la Generalitat del 2024, demana responsabilitat al PSC, Junts, comuns i la CUP i els intenta desvincular de les negociacions dels comptes estatals. "S'hauran de negociar, aquí i allà", avisa el president.

Sequera, ensenyament i renovables

El president s'ha referit, alhora, als problemes de país, com la sequera i ha reivindicat que fa dos anys activessin el pla especial. "Hem resistit extraordinàriament bé i hem de seguir ampliant infraestructures perquè hi haurà més sequeres", afirma Aragonès, qui ha recordat que la majoria de partits han dirigit l'Agència Catalana de l'Aigua durant els últims anys en ser preguntat per la manca d'inversió. A més, rebutja taxativament la connexió de les aigües de l'Ebre amb les conques internes perquè va "en contra del criteri de la UE". El líder d'ERC, alhora, s'ha mostrat convençut que la gran inversió en Educació dels últims anys es veurà reflectida en els pròxims anys. "Els resultats no es produeixen de la nit al dia", diu el president, malgrat els mals resultats dels exàmens PISA. De fet, per això el seu Govern restringirà l'ús del mòbil a la primària i el regularà de forma restrictiva als instituts. 

Preguntat per la situació actual de les energies renovables, Aragonès ha tret pit de la seva obra de Govern i recorda que això no es fa "d'un dia per l'altre". "Quan vam començar aquesta legislatura hi havia nou megawatts autoritzats en fase de tramitació per construir centrals d'energies renovables. Ara ja estem superant els 1.600 megawatts", subratlla. 

Aragonès també treu pit dels tres anys del seu Govern, amb el Pacte Nacional per la Indústria, la reducció de l'atur i la desjudicialització del conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Vull recordar que quan vaig ser investit teníem nou persones a la presó i no hi havia cap marc de diàleg", afirma Aragonès, qui ha reivindicat el diàleg amb el govern espanyol. També ha tret pit amb el traspàs de Rodalies acordat amb el govern espanyol que inclou la creació d'una empresa mixta formada per Generalitat i Estat. Sobre l'aeroport, Aragonès aposta per dialogar per tal que hi hagi més connexions, "especialment cap al Pacífic". 

Aragonès aposta per acabar el mandat i ser ell el cap de cartell d'ERC

Així mateix, el president s'ha mostrat convençut que les eleccions seran el febrer del 2025 i que acabarà la legislatura aprovant els pressupostos. "Tinc tota l'energia, tota la força i m'agradaria ser el candidat", ha dit el president, preguntat per qui havia de ser el cap de cartell d'ERC a les pròximes eleccions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!