El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a tots partits polítics a estar "a l'altura" i aprovar els pressupostos catalans, especialment a Junts, els quals ha assegurat que no poden "inhibir-se". Així ho ha expressat durant la presentació aquest dissabte d'Ona Martínez, candidata d'ERC a l'alcaldia de Terrassa. Aragonès ha reclamat a totes les formacions que estiguin disposats a "treballar" per aconseguir que "tots els recursos que pot tenir Catalunya estiguin al servei de la ciutadania del país". En aquesta línia, el president ha fet una clara al·lusió a Junts per Catalunya, assegurant que "ningú" pot inhibir-se "i molt menys els que han estat part de la construcció del pressupost fins fa quatre dies".

Les conselleres d'Economia, Natàlia Mas, i de Presidència, Laura Vilagrà, han obert aquesta setmana les negociacions pels pressupostos amb les formacions "prioritàries". Una nova ronda que es produeix després que el president de la Generalitat mantingués un primer contacte amb els grups quan Junts va decidir sortir del Govern. La intenció de l'executiu és tancar un acord amb els comuns, Junts i la CUP, considerats socis prioritaris. Tot i això, el govern d'ERC tampoc ha tancat la porta a abordar els nous comptes amb el PSC, encara que el partit de Pere Aragonès no ha volgut admetre la disposició a pactar els pressupostos amb els socialistes.

Primera trobada entre Junts i ERC pels pressupostos

De moment, Junts ha fet saber que ja s'ha celebrat la primera reunió dels exsocis de Govern entre múltiples pressions. Les conselleres de Presidència i d'Economia es van reunir el passat dimecres al Palau de la Generalitat amb els negociadors de Junts, la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, i els diputats Joan Canadell i Jordi Munell. La trobada, que va durar prop d'una hora i mitja, es va organitzar amb l'objectiu de conèixer l'orientació política del projecte, saber amb quins suports compta, i quines polítiques seguirà l'executiu, segons va explicar Sales abans d'entrar-hi. Junts ha assegurat que, tot i la seva sortida del govern Aragonès, estan disposats a "escoltar" i han garantit que actuaran amb "seriositat i responsabilitat". Per la seva part, ERC ha emplaçat la formació liderada per Laura Borràs i Jordi Turull a fer un "exercici de responsabilitat" per tirar endavant el projecte que va posar en marxa el conseller Jaume Giró.

La CUP planta a ERC en la ronda pels nous comptes

La reunió entre Junts i ERC es va celebrar poc després que la CUP anunciés públicament que no assistiria a la seva trobada amb les conselleres, malgrat la intenció d'ERC per negociar. "L'actual Govern va de la mà de la patronal i del Govern del PSOE", va afirmar el diputat Xavier Pellicer, que també va advertir que "en aquest moment" estan "més a prop de l'esmena a la totalitat" que de facilitar-ne la tramitació. Abans de replantejar-se la posició, els anticapitalistes van assegurar que primer volen escoltar les compareixences dels nous consellers de la Generalitat.