La vicepresidenta de l'assemblea d'Armènia, Lena Nazaryan, i l'ambaixada del país han agraït a Catalunya la condemna que ha fet el Parlament català dels atacs de l'Azerbaidjan amb el suport de Turquia contra la República de l'Alt Karabakh, de majoria armènia.

Tant Nazaryan com l'ambaixada han difós la declaració del Parlament català, que se suma a altres suports internacionals que reben aquests dies. També se n'ha fet ressò la ràdio d'Armènia.

El posicionament del Parlament és una declaració de la Junta de Portaveus, que ha estat adoptada amb el suport de Junts, ERC, PSC, Comuns i la CUP. El text demana la fi de les hostilitats. "Davant els atacs armats iniciats el matí del 27 de setembre per les forces armades de l'Azerbaidjan amb el suport de Turquia a l'anomenada línia de contacte, que separa els dos bàndols enfrontats pel control de la regió de l'Alt Karabakh, i en el context de l'amenaça que suposa l'escalada violenta a la regió del Caucas, el Parlament de Catalunya rebutja el recurs a la violència per modificar l'statu quo de la regió i dona suport a la crida feta per diverses organitzacions internacionals, entre les quals el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i organitzacions de drets humans perquè cessin les hostilitats i perquè Armènia i l'Azerbaidjan tornin a la taula de negociacions, sota els auspicis de la comunitat internacional, especialment del Grup de Minsk de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, presidit per Rússia, França i els Estats Units", indica.

També expressa el condol als familiars de víctimes civils i militars que pateixen les conseqüències d'un conflicte enquistat des de fa tres dècades que els ha generat un trauma per la pèrdua d'éssers estimats i per la manca de perspectives d'una solució pacífica. "De la mateixa manera, el Parlament condemna els atacs i bombardejos contra la població civil, en els quals les forces armades de l'Azerbaidjan usen bombes de dispersió, armament prohibit per la Convenció sobre bombes de dispersió. A més, el Parlament fa una crida a respectar la treva humanitària acordada el dissabte 10 d'octubre, que s'hauria d'haver fet efectiva el mateix dia", afegeix.

Alt Karabakh Viquipèdia

Finalment referma el seu suport a una negociació constructiva entre les parts en conflicte avalada per la comunitat internacional per a plantejar una solució pacífica, la qual "haurà de tenir en compte el respecte a la voluntat majoritària dels ciutadans de l'Alt Karabakh".