Després d’unes breus paraules aquest matí, just sortir de la presó, Arnaldo Otegi ha protagonitzat aquest vespre el seu primer míting a Elgoibar, la seva localitat natal. Entre crits a favor de la independència i el retorn dels presos i un aurresku de benvinguda, Otegi ha pujat a l’escenari per recordar que allà mateix se li va oferir un homenatge ara fa set anys, abans d’ingressar a presó, ocasió en la qual va prometre portar “la pau a aquest poble”.

Unes 2.000 persones han assistit a l’acte, que ha comptat amb la presència de la plana major de Sortu, amb Pernando Barrena, Rufi Etxeberria i Joseba Permach. També hi eren presents la diputada de la CUP Anna Gabriel i l’exdiputat d'aquesta formació David Fernàndez.

GRA425. ELGOIBAR (GIPUZKOA), 01/03/2016.- El dirigente de Sortu Arnaldo Otegi, durante una fiesta de bienvenida en la localidad de Elgoibar tras su salida de prisión. EFE/Javier Etxezarreta.

En el seu parlament, i malgrat confessar estar “desentrenat”, el líder abertzale ha promès als bascos “un nou futur”, i alhora que s’ha alegrat de forma “sincera” que la gent que “vivia amb escortes o assetjada, segons deien, ara pot viure en llibertat”, ha volgut recordar també “aquelles mares, pares, companyes i companys que porten trenta anys fent la bossa per a les visites a les presons de l’Estat francès i l’Estat espanyol”.

Per això mateix ha assegurat que no es podrà parlar de “situació normalitzada al País Basc” mentre hi hagi 400 presos d’ETA. “Encara queda molt camí per recórrer i no serà fàcil”, ha afirmat, alhora que s’ha emplaçat a “generar les condicions que facin possible la convivència i la pau, i també la llibertat i la igualtat”. Així mateix, ha evitat pronunciar-se sobre la seva possible candidatura a lehendakari.