La prestigiosa cadena francesa Arte ha penjat a la seva pàgina un documental sobre la situació política catalana, que estarà penjat fins al 26 de juny a la seva pàgina web. Aquesta tarda es passarà, per primera vegada, per televisió. L'audiovisual, titulat Catalogne, l'imbroglio espagnol, forma part del programa Le dessus des cartes, que a través dels mapes explica problemes geopolítics del món actual. Ha dedicat programes al conflicte de Ruanda, al Amazones, a Transnístria, al Kurdistan... però també als problemes ecològics dels oceans, a la qüestió de la defensa europea...
Fascinació i inquietud
El programa analitza l'independentisme català en clau europea, sobretot perquè apunta que un cas de secessionisme, al cor d'Europa, "fascina i alhora inquieta". Arte fa una presentació general del problema català en termes històrics i socioeconòmics, amb el suport de nombrosos mapes. Destaca que Catalunya té un fort pes en l'economia de l'Estat espanyol i que el seu PIB és equiparable al d'Irlanda. Argumenta que el paper econòmic de Catalunya dins l'Estat, com a locomotora econòmica, generaria fortes resistències a que Madrid la deixés separar-se, pensi el que pensi la seva població. El programa destaca que a Catalunya no hi ha consens, però que molta gent equipara l'autoritarisme de Franco amb la política de Rajoy. S'explica el problema de l'Estatut de 2006, retallat pel Constitucional el 2010, i apunta que la contundent resposta policial al referèndum va generar molt rebuig.
La bellesa de les coses petites
Catalogne, l'imbroglio espagnol relaciona el cas català amb el resorgiment d'altres moviments nacionalistes: d'Escòcia a Flandes i a les Fèroe. Apunta que des de les institucions europees hi ha por a la balcanització i que això ha provocat un reforç de l'aliança entre Estats, poc preocupats per la posició de les poblacions afectades. Els realitzadors assumeixen que al segle XXI, davant la crisi dels Estats i les institucions, l'Small is beautiful, esdevé un valor refugi per a molta gent.
Artur Mas a les recomanacions
Per acabar, el programa recomana dos llibres francesos sobre la problemàtica catalana, un d'ells La Catalogne dans tous ses états, de Christian Hoarau, amb pròleg d'Artur Mas (ed. L'Harmattan), va ser publicat just abans de l'1 d'octubre. L'altre, L'Espagne en crise(s), de Nacima Baron i Barbara Loyer (ed. Armand Colin), analitza la situació actual de la política espanyola, posant de manifest que hi ha molts problemes vigents, i que el català n'ocupa un paper clau en el devenir de l'Estat.