Un altre contratemps per al fiscal general de l’Estat. A Álvaro García Ortiz, que està qüestionat des de fa setmanes al capdavant del Ministeri Fiscal, se li obre ara un nou front d’oposició. L’Associació de Fiscals, la conservadora i majoritària de la carrera fiscal, ha anunciat que trenca amb ell i s’aixeca de la mesa de treball per elaborar un nou Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. En un comunicat, l’associació retreu que, en entrevistes en mitjans de comunicació, el fiscal general hagi “posat en dubte l’actuació independent i professional de les associacions de jutges i fiscals”, les hagi “acusat d’estar polititzades” i no hagi “respectat la feina que realitzen”.

Així doncs, l’Associació de Fiscals assenyala les “greus i inacceptables insinuacions rebudes” per part del fiscal general “posant en dubte” la seva professionalitat i independència i conclou que, a causa d’això, “s’ha trencat el marc idoni i necessari per continuar els treballs associatius conjunts” per a l’elaboració d’un nou Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, de cara a la redacció d’una Llei d’Enjudiciament Criminal que deixi en mans dels fiscals les causes penals.

Dijous passat, Álvaro García Ortiz, en una entrevista al Hoy por Hoy de la Cadena SER, es va pronunciar sobre aquesta matèria: “Jo no puc dir que, en l’exercici de la seva professió, els membres de la judicatura i els partits polítics estiguin combinats. El que sí que crec és que hi ha una identitat d’objectius a vegades entre elements corporatius dins de les associacions judicials i fiscals i els que tenen determinats partits polítics”. “És una evidència, no és una coincidència, i es manifesten públicament”, va afegir, tot i que va reconèixer que no considera que això “es traslladi a les seves decisions”.

 

Reprovat pel Senat a instàncies del PP i amb l’abstenció de Junts i ERC

Aquestes declaracions van arribar l’endemà que el Senat aprovés una moció impulsada pel Partit Popular per “instar el govern espanyol que, en l’exercici de les seves atribucions constitucionals, proposi la destitució de forma immediata d’Álvaro García Ortiz”. La iniciativa va rebre l’abstenció de Junts i ERC (al costat de la de Bildu i el PNB) i el rebuig del PSOE. A més, el Senat va instar la Moncloa a designar un nou fiscal general que “compleixi els requisits legals per a la seva elecció” i que “garanteixi la idoneïtat, la imparcialitat, la competència professional i la independència requerida”. “No sembla que pugui merèixer un judici d’idoneïtat el nomenament d’un candidat que ha demostrat tan deficient cura en la pulcritud de l’acompliment de la Fiscalia de més rellevant transcendència”, afirmava el text. El motiu que esgrimien els populars era “l’incompliment greu i reiterat de les seves funcions” i la seva “intolerable conducta en l’acompliment del seu càrrec”.

El Suprem anul·la el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

El dia anterior, el Tribunal Suprem havia acordat anul·lar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica. La decisió la va prendre la Secció Quarta de la Sala Contenciós Administrativa després dels recursos que van presentar l’Associació de Fiscals, l’Associació Professional i Independent de Fiscals i el fiscal antidroga Luis Ibáñez, que també era candidat al càrrec. Els recurrents afirmaven que la decisió no va ser vàlida perquè Álvaro García Ortiz no va donar opció al Consell Fiscal per estudiar si Delgado incorria en causa d’incompatibilitat pel fet que la seva parella, Baltasar Garzón (exjutge de l’Audiència Nacional), dirigeix una fundació dedicada a la defensa dels Drets Humans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!