“És tot tan esperpèntic, tan vergonyós, sense cap professionalitat, amb tant mercadeig entre polítics que no miren pels interessos dels ciutadans, sinó pels seus, que si demà em diuen que el dimecres Puigdemont va dormir a la Moncloa, m’ho crec”. La presidenta de la Comunitat de Madrid i una de les veus amb més ascendència al Partit Popular, Isabel Díaz Ayuso, surt a la càrrega contra Pedro Sánchez per la incapacitat de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat de detenir Carles Puigdemont. La baronessa popular assenyala directament el govern espanyol, el Ministeri de l’Interior i els Mossos d’Esquadra per haver estat incapaços de detenir Puigdemont, que va reaparèixer a Barcelona pocs minuts abans de les nou del matí i, després de pronunciar un breu discurs, va aconseguir esfumar-se de la policia catalana.

En una entrevista a El Mundo, Isabel Díaz Ayuso considera que el “primer responsable” és Pedro Sánchez, que “té l’obligació de defensar” Espanya, tot i que reconeix que “tot el que ha succeït en termes d’errors de seguretat correspon als responsables de Catalunya i del Ministeri de l’Interior”. Això sí, sosté que, havent vist l’actuació dels Mossos, “hi ha moltes coses a aclarir”, s’haurien d’assumir “moltes responsabilitats” i “hauran d’intervenir els jutges sense cap dubte”.

La líder del PP madrileny denuncia que l’independentisme ha “rigut” de la Justícia i de la democràcia i assenyala que “si Puigdemont riu dels espanyols, és perquè Sánchez riu dels espanyols”. A més, lamenta que, realment, els qui han portat a Espanya a aquesta situació “han estat els votants socialistes” i, com s’ha anat repetint des de les files del PP últimament, creu que el referèndum és “quelcom ja pactat amb els independentistes”. “Passarà com sempre: ens diran «això és impossible», després, «això és possible» i després, «això és imprescindible per a la convivència»”, ha reblat.

“El finançament dels serveis públics corre un risc real”

Isabel Díaz Ayuso també s’ha pronunciat durament contra l’acord entre el PSC i ERC perquè Catalunya surti del sistema comú de finançament. Ha reprovat que s’estiguin “adoptant decisions des del més absolut obscurantisme”, ha augurat que “el finançament dels serveis públics a les comunitats autònomes corre un risc real si Catalunya deixa d’aportar a la caixa comuna” i ha confessat que no té “cap confiança” que els barons socialistes crítics facin alguna cosa per intentar impedir-ho. També ha anticipat que la Comunitat de Madrid plantarà “totes les batalles” davant d’una situació a Espanya que considera que és la de “creació d’un Estat federal o confederal”. “Si tot aquest embolic de donar privilegis als independentistes catalans consisteix a obligar a la Comunitat de Madrid a apujar els impostos, ja li dic que treguin les seves mans de les butxaques dels madrilenys”, ha rubricat.

Una moció de censura a Sánchez “no tindria sentit”

Finalment, preguntada per la possibilitat que el PP pugui impulsar una moció de censura per acabar amb la presidència de Pedro Sánchez, ha esgrimit que “no tindria sentit” perquè implicaria “buscar ara el suport de Junts, quan va rebutjar el seu suport per la raó evident que no els anava a donar ni l’amnistia, ni el finançament ni el referèndum”. “És Sánchez qui ha de dimitir i convocar eleccions, perquè veiem si el seu electorat torna a votar-lo després de conèixer tot el que ocultava al seu programa electoral”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!