La cap de llista de JxCat, Laura Borràs, ha comparegut davant dels mitjans satisfeta per haver aconseguit no només no retrocedir, com reclamava el seu lema de campanya, sinó avançar en relació al resultat obtingut el 28-A. Borràs ha advertit que l'independentisme ha millorat resultats, mentre que a l'Estat espanyol la situació és encara més complexa. "L'independentisme està millor i Espanya està molt pitjor", ha sintetitzat.

Borràs ha advertit que la política estatal es troba ara amb un Congrés més fragmentat, amb el PSOE amb menys escons, mentre que el PP s'ha reforçat i ha crescut la ultradreta. "L'escenari que queda a l'Estat espanyol és d'una gran irresponsabilitat, ens situa en una gran ingovernabilitat. I amb el creixement de la ultradreta. Haurà de tenir la seva part de responsabilitat qui els blanqueja i es manifesta pels carrers de Barcelona amb la ultradreta", ha retret dirigint-se al PSC sense citar-lo.

Davant d'aquesta situació, ha reclamat al candidat socialista i president en funcions, Pedro Sánchez, que accepti la negociació que reclama l'independentisme per desbloquejar el conflicte amb Catalunya. "Si no, Espanya continuarà sent ingovernable", ha advertit. El president de la Generalitat, Quim Torra, que era al costat de Borràs durant la valoració dels resultats, ha assentit amb el cap quan la candidata li ha preguntat si demà tornarà a trucar a Sánchez per reclamar-li que segui a parlar amb el Govern.

Enmig d'un ambient de satisfacció a l'hotel on JxCat segueix la nit electoral, Borràs ha començat la seva intervenció felicitant ERC i la CUP pels resultats que han obtingut. "Nosaltres som els de la unitat i per tant llegim els resultats en global, i l'independentisme creix tres punts percentuals", ha reblat.

La candidata tampoc no ha amagat la satisfacció davant dels resultats de JxCat, tenint en compte que les opcions independentistes eren més aquest cop, amb la incorporació de la CUP a la cursa al Congrés.

A l'hora d'analitzar els resultats catalans, ha destacat que l'independentisme ha crescut fins als 23 escons i percentualment fins al 42% de vots, la qual cosa, descomptant el resultat dels comuns, deixa les opcions independentistes per damunt del 50%.

Igual com ha fet al llarg de tota la campanya, ha insistit que no donaran el seu suport al PSOE a canvi de res, i ha reclamat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que expliqui "per què calia fer eleccions a canvi de nada".