El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, té clar el seu objectiu: "plantar cara a les falsedats del procés". Així ho ha afirmat en una entrevista a El Periódico, on s'ha lamentat que el procés està portant de la mà "una propaganda negativa i deformadora l’ha fet malbé" perquè, a parer seu, "s’ha projectat la imatge d’una Espanya neofranquista, un veritable ‘revival’ de la llegenda negra".

Per solucionar-ho, el titular espanyol d'Exteriors explicarà "fets i dades" perquè, d'aquesta manera, desmentirà la versió del relat sobre "el poble oprimit, víctima d’un estat repressor que l'espolia, li impedeix expressar-se lliurement i el normal ús de la seva llengua". 

Ara bé. Tot i que provarà de desmentir tot això, Borrell té clar que "cap govern del món ho ha cregut" i s'escuda en exemples com el cas Gürtel qüestionant-se que "si a Espanya la justícia no és independent, ¿com s’entén la condemna del ‘cas Gürtel’, que va fer caure el Govern [espanyol]?".

Problemes imaginaris

Posats aquests arguments damunt la taula, el ministre espanyol no ha tingut cap problema a l'hora de deixar anar que "el Govern central ha de resoldre els problemes reals on n’hi hagi: infraestructures, transports... On hi hagi un problema real el caldrà resoldre" i, per tant, deixa entreveure que, segons el seu punt de vista, el cas català no és un problema real per a l'executiu socialista.

De fet, no s'ha tallat ni un pèl quan ha posat de relleu que "el que no té solució són els problemes imaginaris" perquè, sosté, "només podrem explicar la seva component imaginària". Però un parell de preguntes més endavant, se'n desdiu quan se li planteja la qüestió que "el 47% dels catalans voten independència" i canvia el seu argumentari posant de relleu que sí, que "en efecte, el problema és més greu i profund" perquè "una part important dels catalans que voten independència ja són psicològicament independents".

Per acabar, no podia deixar de sortir la polèmica diplomàtica a Washington entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'ambaixador espanyol, Pedro Morenés. Borrell surt en defensa del diplomàtic del PP defensant-lo sota l'argument que "cap ambaixador es queda impassible davant d’atacs al seu país com els que va proferir Torra".