L'advocat Gonzalo Boye ha carregat contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les càrregues policials que es van viure ahir al barri de Vallecas, a Madrid, per protegir un acte electoral del partit ultra Vox. Boye ha reaccionat a la defensa que ha fet el ministeri de l'Interior del dispositiu policial que es va adoptar, que al seu entendre va anar "d'acord" amb la "complexitat".

"És possible que qui no vagi "d'acord" amb la "complexitat" del moment que s'està vivint, sigui el ministre de l'Interior", ha deixat anar Boye, qüestionant Grande-Marlaska.

Boye

 

Segons fonts dels serveis d'emergències, el servei mèdic va haver d'atendre a Vallecas almenys 14 persones per "bretxes, abrasions i contusions", totes lleus. Entre ells, un policia amb una luxació a una espatlla. Hi va haver tres trasllats hospitalaris. Per altra banda, fonts policials van informar d'almenys dues detencions.

L'extrema dreta va decidir fer de la presentació de la campanya madrilenya un espectacle, un xou al nivell del protagonitzat ja en ciutats catalanes i basques. Per això, dues hores abans ja hi havia un gran dispositiu policial al voltant de la Plaça de la Constitució de Vallecas, coneguda popularment com a Plaça Roja i que és en gran part un parc infantil. També controls contra alguns joves al metro. Una hora abans de l'acte els antifeixistes van aconseguir traspassar el cordó policial. Va ser gràcies a un reporter ultra que va fer anar de bòlit els policies i els antifeixistes van aprofitar l'escletxa de seguretat.

Manifestación Vallecas - Acto electoral VOX - 4M -  EFE

Un moment de la intervenció policial al barri de Vallecas de Madrid / EFE

Van ser poc més de cent simpatitzants de Vox arribats de fora del barri contra uns quants centenars de veïns de Vallecas. Darrere un cordó policial, van encerclar Santiago Abascal, Rocío Monasterio, Macarena Olona, Javier Ortega Smith i tota la tropa. Si hi van accedir va ser gràcies a l'enorme dispositiu policial i de seguretat. Però no hi va haver prou decibels als altaveus per a tapar-ho sense programes d'edició. La policia va haver de fer la feina bruta.

Els incidents van començar quan Abascal, emmudit pels crits dels antifeixistes, va decidir baixar de l'escenari i encarar-se als manifestants. Li van llançar una ampolla de plàstic, que el líder de Vox va vendre com un intent de "lapidació a pedrades". A partir d'aquí, la policia va anar dispersant els antifeixistes, que estaven quiets, simplement cridant, sense intentar traspassar el cordó. Cops de porra i detencions. Això no va ser obstacle perquè Abascal denunciés que hi havia "150 policies amb les mans lligades per Marlaska". Un cop desallotjada la plaça, es va reprendre el míting. Llavors sí que se sentia bé pels altaveus.