El Govern de Pere Aragonès ha d'encarar en les pròximes setmanes les negociacions per als pressupostos de la Generalitat del 2024. Les converses formals amb els partits encara no han començat, tal com apunten el PSC, comuns i Junts. L'any passat, l'executiu d'ERC va patir de valent per aprovar-los, després que cedissin amb l'execució del tram de la B-40 entre Sabadell i Terrassa, així com el Pla Director Urbanístic del Hard Rock i la comissió que ha de tractar la modernització de l'aeroport del Prat. Ara, els dos socis dels comptes del 2023, socialistes i comuns, exigeixen el compliment d'aquells pressupostos abans d'iniciar les converses sobre els del 2024. L'any passat, a hores d'ara l'executiu i els partits ja feia setmanes que estaven en negociacions. Tot i això, cada Departament ja ha fixat les línies mestres per tirar endavant, com és el cas de la conselleria de Drets Socials, liderat per Carles Campuzano.

La llista d'espera en residències

El conseller vilanoví preveu que els comptes del 2024 creixi, tot i que "no ho farà amb la mateixa intensitat que el 2023". A més, ha apostat sobretot per reduir les llistes d'espera a les residències i incrementar el finançament de les tarifes de les entitats socials. "El departament de Drets Socials, per la magnitud que té, té la sensació que no és un pressupost suficient, que necessitaria més pressupost, però serà un pressupost que creixerà", ha explicat Campuzano en una entrevista d'Europa Press.

Precisament, sobre la reducció de la llista d'espera a les residències, el Departament liderat per Campuzano va aprovar el passat octubre un augment de 55 milions per a les prestacions econòmiques vinculades. És a dir, va incrementar el pressupost destinat a les persones que perceben aquesta prestació per tal de contribuir el pagament d'una plaça residencial pública. De fet, l'objectiu de cara el 2024 és la de destinar-hi 178,5 milions d'euros amb un import màxim per persona de 1.239 euros mensuals, per tal de cobrir fins a un 62% del cost d'una plaça residencial. Concretament, es tracta d'una mesura destinada a reduir la llista d'espera i que portava congelada des del 2012. 

Així mateix, el titular de Drets Socials aposta per reduir la llista d'espera a la dependència a través de la creació de noves places residencials i incrementar el finançament de les tarifes de les entitats socials que presten els serveis per a millorar el sou dels professionals.

Els socis dels pressupostos

Per això, el conseller de Drets Socials apressa als grups polítics a aprovar els pressupostos. En la línia del discurs d'Aragonès, Campuzano fa una crida a ERC, PSC, Junts, comuns i la CUP. Un relat similar al de l'any passat, però que, finalment, només els van acordar amb socialistes i comuns per manca d'acord entre partits independentistes. "Necessitem que algunes d'aquestes polítiques tinguin el màxim suport possible perquè les polítiques que de veritat transformen necessiten ser sostingudes en el temps", ha subratllat Campuzano.

La renda garantida, l'Ingrés mínim vital i la llei del Tercer Sector 

Sobre les polítiques de prestacions socials, creu que han de millorar la seva "eficàcia" perquè arribin a més gent, especialment a les famílies amb menors, així com estimular que la renda garantida de ciutadania (RGC) i l'ingrés mínim vital (IMV) siguin un trampolí perquè els beneficiaris d'aquestes transferències econòmiques s'incorporin al mercat laboral.

El Govern espera que la Llei del Tercer Sector Social, que fa més d'un any que està en elaboració al Parlament, i la Llei per a l'Erradicació del Sensellarisme s'aprovin "al més aviat possible". A més, Campuzano ha instat els grups parlamentaris a accelerar aquest procés, perquè considera que no és normal que algunes d'aquestes lleis triguin més d'un any a aprovar-se.