Primera victòria del president a l'exili, Carles Puigdemont, en un jutjat de l'Estat espanyol. Tal com explica el president al seu perfil de Twitter, es tracta de la "primera sentència espanyola en sis anys" que li dona la raó davant les "manipulacions i falsedats que busquen" perjudicar-lo. Es tracta d'una causa contra el mitjà digital 'El Confidencial', que va assegurar en un article el passat 19 de juny del 2020 que vuit diputats de Junts per Catalunya desviaven diners destinats a lluitar contra els efectes de la covid-19 al president. "Buscaven clarament perjudicar-me. Com quan van publicar que qui em desviava els diners era la Plataforma per la Llengua", diu el president a l'exili.

"Manipulacions i falsedats"

De fet, la sentència efectuada pel jutjat de Pozuelo de Alarcón ha instat 'El Confidencial' a rectificar l'article. La rectificació la van executar aquest mateix dissabte i és que el jutjat assegurava que la publicació tenia una "clara i indubtable interpretació, de contingut perjudicial i que desqualifica el demandant". "Ha costat i no m'ho esperava, però vet aquí la primera sentència espanyola en sis anys que em dona la raó davant de les manipulacions i falsedats que busquen perjudicar-me", deia el president Puigdemont sorprès. De fet, Puigdemont també recorda com els tribunals belgues ja van obligar aquest mitjà a fer una rectificació semblant.

El president a l'exili espera que les altres demandes "també prosperin" i llança un avís: "No podré evitar que tantes falsedats no tinguin efectes en l’opinió pública espanyola, però sí que no penso deixar-les passar sense lluitar-hi i poder posar en evidència les males pràctiques". A més, denuncia que molts mitjans espanyols "no s'adrecen a lectors sinó a votants", fet que considera que els "distorsiona completament" la realitat. 

"Contingut perjudicial"

La sentència subratlla que el tribunal sí que considera que l'article, "i en particular el títol", "té una clara i indubtable interpretació, de contingut perjudicial i que desqualifica el demandant". De fet, també consideren que "no és una informació veraç degudament contrastada". 

En la rectificació, el mitjà subratlla que "cap diputat de JxCat ha efectuat enviaments de diners al Sr. Puigdemont fent ús de donacions per a la covid-19. "El document "Donacions dels diputats i diputades de Junts per Catalunya per a fer front a la COVID-19", que adjunten a la notícia, és un document creat unilateralment. En cap cas s'ha tractat de donacions encobertes, sinó destinades a un fi social", admeten a l'article. Així mateix, expliquen com el Fons Republicà d'Acció Social sorgeix d'una iniciativa impulsada del Consell de la República i les aportacions al Fons van "íntegrament destinades a combatre el coronavirus a través de donacions solidàries com la producció de material sanitari".