El 16 de juny no se celebra cap diada castellera, però enguany s'han hagut d'aixecar castells. Avui fa 8 mesos que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó de Soto del Real, i per recordar-los a ells i a la resta de presos polítics i exiliats s'han fet pilars arreu de Catalunya.

Els "pilars per la llibertat" s'han alçat a les localitats natals de presos i exiliats: Amer (Carles Puigdemont), Torroella de Montgrí (Dolors Bassa), Sant Vicenç dels Horts (Oriol Junqueras), Caldes de Montbui (Raül Romeva), Terrassa (Josep Rull i Lluís Puig), Parets del Vallès (Jordi Turull), Santa Perpetua de Mogoda (Jordi Cuixart), Vic (Marta Rovira), Sallent (Anna Gabriel) i Xerta (Carme Forcadell).

La plaça de Catalunya de Barcelona, on s'ha celebrat l'acte central, s'ha convertit en l'escenari on centenars de persones han recordat els presos sota el lema "Ni presó ni exili: us volem a casa". Els castellers del Poble Sec i els de la Sagrada Família han aixecat dos pilars per als Jordis.

Vídeo: Roberto Lázaro

Manifestació 8 mesos Jordis - Sergi Alcazar

Imatge: Sergi Alcàzar

Una de les reivindicacions que més s'ha repetit durant l'acte és l'apropament dels presos, fet que cap dels representants polítics presents accepta: "No ens va el debat sobre l'apropament dels presos, nosaltres n'exigim l'alliberament", clamava Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural. Mauri ha llegit una carta que Jordi Cuixart li ha fet arribar des de la presó en què agraïa "la lluita per una societat més justa, lliure i feliç" i, en referència als castellers, deia que "sempre hi haurà milers de braços fent pinya".

Marcel Mauri castellers   Sergi Alcàzar

Jordi Sànchez també ha escrit una carta i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha donat veu a les seves paraules: "La presó sense vosaltres seria insuportable, us emplaço a seguir exigint democràcia, llibertat, diàleg i república. Com ja ha fet en altres ocasions, Jordi Sànchez acabava dient "Llum als ulls i força al braç".

Paluzie no ha volgut acabar sense dir que, per més que s'acostin els presos a centres penitenciaris catalans, se seguiran vulnerant els seus drets fonamentals. Finalment, ha subratllat que "l'Estat espanyol ha comès una vulneració flagrant de drets que va començar el dia 1 d'octubre" i que "és a ells a qui acabarem portant als tribunals". Aquestes darreres paraules han arrencat un llarg aplaudiment i crits d'"independència".

Pujol: "No ens mourem de la petició de llibertat"

El diputat de JxCat Eduard Pujol també ha reivindicat la llibertat dels presos i ha insistit en el relat de l'apropament: "No ens mourem de la petició de llibertat".  

Pujol també ha carregat contra el PSOE i ha dit que "és presoner de la seva pròpia política dels darrers mesos". El diputat ha criticat el suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i haver-ne aplaudit les mesures. 

La cançó dels indignats

La cançó dels indignats ha estat l'encarregada de cloure l'acte. Es tracta d'una adaptació del tema Do you hear the people sing del musical Les misérables; una cançó que és una crida revolucionària a la ciutadania per superar la persecució i l'adversitat.