Felip Puig, Santi Vila, Andreu Mas-Colell, Francesc Homs… Un rere l’altre, alguns dels pesos pesants de Convergència van mostrant públicament les seves reticències amb relació a les converses amb la CUP, l'abast de la resolució independentista aprovada al Parlament i la manera com s’està portant la negociació per a la investidura del president i candidat de JxSí, Artur Mas.

És la punta de l'iceberg d’una inquietud que recorre el Govern en funcions, el Parlament i el partit. Des de la mateixa nit electoral en què la CUP va deixar clar que no pensava investir Mas, les alarmes van començar a sonar. Primer, era una remor inquieta. Però a mida que avancen les converses, els tocs d'alerta va apujant la intensitat.

La votació de dijous en què per segona vegada va ser impossible la investidura –una situació inèdita en la política catalana des del 1980– tot i les concessions de JxSí, ha fet que aquestes reticències, que fins ara es debatien a porta tancada, s'hagin començat a expressar sense embuts en intervencions públiques i a través dels mitjans de comunicació.

Avís de Mas

El mateix Mas va haver de sortir divendres a mostrar un gest de contundència davant els cupaires. “Nosaltres, el moviment que havíem de fer per arribar a un acord ja l’hem fet, és públic i conegut. Per tant, a partir d’ara, veurem què diuen els altres”, va assegurar el líder de CDC en unes lacòniques declaracions abans de participar en un acte, un dels pocs que ha programat aquestes setmanes d'intenses negociacions.

Les crítiques s’escolten cada cop més a prop del cercle de confiança del president. Per què es va acceptar una resolució tan contundent sense aconseguir cap concessió a canvi? En quin moment es va decidir conjugar el verb desobeir, proclamant que el futur govern complirà “exclusivament” els mandats emanats del Parlament? Com es pot oferir una moció de confiança d’un govern que ni tan sols s’ha constituït? Com es podrà governar durant 18 mesos aquest executiu que ni tan sols aconsegueix tenir president investit en la segona votació?

Perplexitat al partit

Les preguntes es formulen un cop i un altre davant la perplexitat que, mentre que CDC va cedint, els seus interlocutors no es mouen. Ni tan sols una abstenció en el segon debat d’investidura, dijous passat, que fins el darrer instant van esperar molts dels diputats de JxSí com a senyal que els cupaires valoren la voluntat d’acord dels diputats del grup majoritari.

La inquietud és tal que en el consell nacional de CDC que diumenge va aprovar els candidats a les eleccions generals, Artur Mas va aprofitar per explicar l’estat de les converses amb la CUP i va instar els presents a expressar-hi obertament la seva opinió o els seus dubtes.

I, de mica a mica, es va obrint pas la idea que, vist el panorama, unes eleccions anticipades potser no serien la pitjor solució.

Noves eleccions

El conseller d’Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, home de màxima confiança del president, ha llançat avui el seu avís a través d’un article al diari Ara on adverteix que no es poden acceptar les condicions que imposa la CUP, encara que això obligui a tornar a les urnes. També a primera hora del matí, el fins avui –quan s'ha publicat el seu cessament– conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, ha manifestat reserves davant la situació de bloqueig de la investidura en declaracions a TV3.

“Si no es pot garantir un govern fort i estable, seguretat jurídica, compromís amb els valors occidentals, particularment amb els europeus, i voluntat explícita de diàleg i pacte amb les institucions espanyoles i europees, caldrà convocar noves eleccions”, ha assegurat Homs al llarg de l’entrevista a la televisió pública catalana.

Homs ha advertit que aquesta situació s’ha de resoldre de manera “immediata”. El cap de llista de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals del 20D ha advertit que fins a aquest moment el procés independentista ha transcorregut de “manera pausada” i ara “no pot venir la CUP i carregar-s’ho tot”.

Convergència vol deixar clar que la seva paciència s'està esgotant... i continuar transmetent pressió a la CUP.