Amb un to de veu baix, en alguns moments pràcticament inaudible, la mà dreta de Daniel Baena, el cap de la investigació contra el procés independentista, se n'ha sortit com ha pogut de les preguntes de l'advocada de Josep Lluís Trapero.

Olga Tubau l'ha posat contra les cordes fins que ha admès que, sobre el paper dels Mossos per fer efectiva la DUI, tot era teoria i que l'Enfocats no concretava res. César López ha arribat a admetre que ni el nom ni el càrrec del major Trapero no sortien en el document, però que els investigadors el van posar en la línia de secretaris generals en el comitè executiu que preveia el full de ruta perquè consideraven que era "un assessor expert". "En la nostra opinió era l'únic a aquell nivell", ha dit.

De fet, entre el novembre del 2015 al 4 d'octubre del 2017, mai van trobar res que els donés indicis que Trapero o els Mossos formessin part del comitè executiu de l'Enfocats. A partir del dia 5, però, els investigadors comencen a implicar els Mossos en els plans del Govern. López no aporta res més que la seva percepció que el major "tenia el saber fer" i l'oportunitat de donar indicacions al Govern. Però, novament, ha admès que això és un plantejament teòric i que no hi ha res provat.

Quan li han preguntat: "Què havia de fer Trapero des del comitè executiu"; ha respost: "No ho posa". I sobre on surten els Mossos a l'Enfocats, aquí ha dit que "en aquell moment només es parla d'estructures d'estat". 

Tot el plantejament dels investigadors, per tant, per implicar el major Trapero i els Mossos és teòric i no han pogut provar mai res.

 

 

César López també ha hagut de dir, amb un fil de veu, això sí, que no hi ha "cap indici que els càrrecs polítics incidissin en el pla" policial previst per a l'1-O.

La mà dreta de Baena ha respost a Tubau que era normal que davant la DUI prevista per al 27 d'octubre els Mossos tinguessin previstes les detencions del Govern en el cas que arribés una ordre judicial. 

César López encara no ha acabat la seva declaració. Demà haurà d'afrontar les preguntes de les altres defenses: Cristóbal Martell i Fermín Morales.