L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit que el problema de seguretat a Barcelona "és competència de la Generalitat de Catalunya". Colau ha assegurat en una entrevista a 'Els matins de TV3', que l'Ajuntament "necessita solucions" i ha apel·lat "que cadascú assumeixi les seves responsabilitats".

Així mateix, l'alcaldessa ha acusat el conseller d'Interior, Miquel Buch, de tenir una actitud de "deixadesa intencionada" envers Barcelona i ha constatat que només ha actuat quan han passat les eleccions municipals.

"Buch no venia ni a les reunions. Deia que no feia falta policia i no volia posar hores extraordinàries als Mossos. Ara ha vingut a la junta de seguretat i ha dit que faríem un pla extraordinari. Haguéssim pogut fer tot això fa un any", ha etzibat Colau.

No obstant això, Colau ha celebrat que Buch hagi començat a prendre mesures i que "s'hagi adonat que el problema de seguretat no el tenia Barcelona, sinó Catalunya".

Colau ha destacat que des del govern municipal sí que estan fent tot el que està a les seves mans per resoldre aquesta qüestió, actuant amb "lleialtat institucional" i parlant amb totes les institucions per "trobar solucions".

"M'he callat moltes coses" 

Colau ha destacat que "amb el tema de seguretat s'ha de ser molt prudent" i ha reiterat que "és evident que en el darrer any hi ha hagut una campanya dient que Barcelona és un caos, quan no és pas una ciutat insegura". Davant d'aquesta allau de crítiques, Colau ha afirmat que "m'he callat moltes coses perquè els que som responsables públics no hem d'alimentar el soroll".

En aquest sentit, l'alcaldessa ha defensat que "hi ha problemes concrets de seguretat que es poden resoldre i que cal prioritzar la ciutat i no caure en la campanya mediàtica".

Fiscalia especial per a furts i robatoris

Respecte l'augment de furts i robatoris a Barcelona que acapara el 90% dels delictes a la ciutat, Ada Colau ha confirmat que han demanat "un jutjat especial per resoldre aquest problema" i que treballaran perquè es canviï la llei per als furtadors professionals.

Colau és conscient que la legislació no és una via ràpida i ha reclamat a la Generalitat que també treballi per tal d'accelerar el procés. Amb tot, l'alcaldessa ha fet una crida a la calma i ha assegurat que entén la preocupació ciutadana i que la comparteix. I ha confiat que molt aviat arribaran nous reforços policials.

Top manta

Colau ha defensat que no fa una política contra els manters, però que és un problema "d'ocupació d'espai públic i de venda il·legal", i ha justificat que per aquest motiu, es facin dispositius de saturació per evitar que s'hi estableixin. L'alcaldessa ha indicat que el top manta no és una qüestió de seguretat, sinó de la Llei d'Estrangeria.

La sentència

Pel que fa a la sentència de l'1-O, Colau ha assegurat que molt probablement hi hagi una "condemna forta" i que si és així, "hi haurà mobilitzacions que han de liderar la ciutadania i les entitats". Ha afegit que la seva prioritat és que els líders independentistes surtin de la presó "sigui amb un indult o amb una reforma del Codi Penal".

"Pedro Sánchez ha actuat amb arrogància"

D'altra banda, Colau ha parlat de les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos per a formar un govern de coalició, destacant que "Pedro Sánchez ha actuat amb arrogància" i que seria "irresponsable" que hi hagués eleccions.

"No crec que el PSOE provoqui eleccions perquè ha tingut tot l'estiu per fer un pacte que demana tota la població", ha afirmat Colau. I també ha alertat que si els socialistes governen en solitari, "tiraran cap a la dreta".