La Comissió de Garanties d'Esquerra Republicana va resoldre ahir divendres que el fins fa poc president del partit, Oriol Junqueras, havia de presentar davant del Consell Nacional de la formació l'informe pertinent sobre la seva gestió, cosa que encara no ha fet, i que pertoca que estigui abans de la celebració del pròxim congrés de partit —el 30 de novembre—, que donarà lloc als nous lideratges. Ho havia reclamat el conseller nacional Joan Puig, vinculat a la candidatura alternativa molt crítica amb Junqueras 'Foc Nou'. Ara, però, en una segona resolució que ha transcendit aquest dissabte, la Comissió de Garanties eximeix Junqueras de presentar ell mateix personalment l'informe, donat que ja no és president d'ERC des de la seva dimissió el 10 de juny d'aquest 2024.

"En el cas present, l'informe no podia ser presentat pel Sr. Oriol Junqueras en tant que no era president quan es va preveure el punt. Avui dia, com és sabut, tampoc ostenta tal condició i, per tant, no podria comparèixer davant del Consell Nacional en qualitat d'aquest càrrec", assenyala la resolució de la Comissió de Garanties del partit, que també valora que el de Sant Vicenç dels Horts "no ha incorregut en cap irregularitat que li impedeixi presentar-se en una candidatura" al congrés del partit per a tornar a la presidència, com és el cas.

Des de 'Foc Nou' ja s'han fet ressò d'aquesta segona resolució de la Comissió de Garanties. L'exportaveu adjunt del partit al Parlament, Jordi Orobitg, una de les cares visibles de la candidatura, ha burxat el candidat a reeditar la presidència d'ERC i l'insta a comparèixer de tota manera: "El Junqueras que conec no s'amaga rere un subterfugi legal", ha apuntat Orobitg en una piulada a 'X' (Twitter). "A 'Foc Nou' estem convençuts que demanarà explicar-se, tal com ha de fer", ha afegit. 

Balanç de la seva gestió

La Comissió de Garanties, que presideix Josep Ramon Mut, és l'òrgan de partit que vetlla pel compliment dels drets i deures de la militància i la direcció. Amb l'elecció d'una nova presidència de cara al pròxim congrés d'ERC, l'anterior direcció del partit ha de presentar al Consell Nacional de la formació els pertinents informes de balanç de la gestió: un informe de Presidència, el que no s'ha presentat encara —i en el qual s'han de donar explicacions sobre la deriva del partit i els resultats— i un informe econòmic, que sí que s'ha presentat. Tot plegat hauria d'estar llest abans del congrés, si bé, tal com assenyalen les resolucions internes, si no es presenta no es posa en perill la celebració d'aquest.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!