El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha carregat contra el Govern i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè retraguessin al govern espanyol que no permetés l'ús de dos hidroavions de l'Estat francès per combatre el foc i que només oferís els mitjans espanyols en l'incendi de Llançà (Alt Empordà). 

"És una polèmica absurda i interessada d'un informe del Govern, especialment de la gent de Junts. El Govern ha donat totes les explicacions de com es va complir el protocol quan hi ha un incendi d'aquest tipus. Demano a Junts i a la presidenta del Parlament, que va fer un tuit molt erroni, una rectificació", ha reclamat.

També ha demanat a Junts que no utilitzi "una situació tan complicada i delicada, com pot ser un incendi, per fer una guerra partidista per alimentar un relat de confrontació amb l'Estat".

Tot i aquestes acusacions, va ser el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Joan Delort (que no pertany a cap partit), qui va arremetre contra l'Estat per aquesta decisió: "Ens vam emprenyar molt. No hi ha ningú que discuteixi que, en cas d'imperiosa necessitat d'actuació, el primer és que vinguin els hidroavions francesos, perquè els tenim a Perpinyà i passen 15 minuts entre que s'enlairen i descarreguen aigua".

Compareixença d'Aragonès

Per altra banda, els comuns han registrat aquest dilluns una petició perquè president de la Generalitat, Pere Aragonès, comparegui al Parlament per explicar les "males decisions" en l'àmbit sanitari que ha pres la Conselleria de Salut i el Govern per combatre la cinquena onada de la pandèmia de coronavirus.

De fet, ja fa setmanes que retreuen al conseller Josep Maria Argimon que no hagi comparegut per voluntat pròpia per explicar la situació. Aquesta falta d'informació que denuncien els comuns contrasta, però, amb l'acord al qual el Govern ha arribat amb el PSC pel qual tant el seu líder, Salvador Illa, com la responsable de Salut del partit, Assumpta Escarp, rebran informació dels contagis i les mesures que es prenguin. A més, tant Illa i Aragonès com Escarp i Argimon ja s'han reunit per abordar la crisi sanitària.

"El Govern ha pres males decisions i és necessari que aquestes decisions s'expliqui al conjunt de ciutadans", ha recalcat Mena, que ha demanat que la compareixença es faci com més aviat millor.

Mena ha assegurat que la cinquena onada de la covid-19 "s'està escapant de les mans" del Departament de Salut i ha alertat que "l'atenció primària està al límit i avui hi ha un risc real de col·lapse hospitalari".

El portaveu dels comuns també ha lamentat que "no s'han pres les mesures encertades" i que les unitats de cures intensives (UCI) poden quedar desbordades "en deu dies" per l'augment de casos crítics de coronavirus. Tot plegat malgrat que la Generalitat, ha assenyalat, s'havia compromès a invertir 300 milions d'euros al sector i a contractar-hi 3.800 nous professionals. "Fins ara s'han contractat només 1.000 gestors covid-19 i molts d'ells ja han acabat la seva tasca i, per tant, la seva contractació", ha indicat.

Comissió bilateral Estat-Generalitat

Sobre la comissió bilateral Estat-Generalitat que se celebrarà el 2 d'agost, Mena creu que és bona notícia que es faci perquè són reunions "imprescindibles per garantir la quotidianitat dels catalans", i ha demanat el president de la Generalitat que expliqui als grups de l'oposició quines propostes traslladaran a aquest òrgan.

D'aquesta manera, i igual que reclama el PSC, Mena ha afirmat que seria necessari celebrar una nova trobada de la taula de partits per abordar quines qüestions s'haurien d'emportar a aquesta comissió, a més que tractin tot el relatiu a la taula de diàleg amb l'Estat.

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya en Comú