El vicepresident primer de Congrés, el socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha tallat repetidament aquest dijous el diputat del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) Néstor Rego, perquè ha vinculat la monarquia espanyola amb la corrupció i l'ha amenaçat fins i tot de retirar-li la paraula si repetia aquesta afirmació. Durant el debat al ple sobre la partida pressupostària prevista per a la Casa del Rei en els comptes del 2023, el diputat del BNG ha defensat una esmena per intentar deixar la Zarzuela sense els 8,4 milions que se li reserven al projecte de llei.

En diverses ocasions ha titllat la monarquia espanyola d'"anacrònica i corrupta", i Rodríguez Gómez de Celis ha saltat immediatament cridant-li l'atenció dues vegades. El vicepresident primer del Congrés, que substituïa en aquell moment la presidenta Meritxell Batet, ha advertit el diputat gallec que si havia de tallar-lo per tercer cop li trauria la paraula. "Digui el que vulgui, però sense insultar una institució de l'Estat", ha argumentat.

Però Rego ha insistit en l'afirmació i, abans de deixar la tribuna, ha utilitzat la reprimenda del vicepresident del Congrés per denunciar l'actitud "antidemocràtica" que, a parer seu, porta el PSOE a seguir sostenint la institució monàrquica i a aliar-se amb Vox i el PP per impedir que el Congrés pugui investigar els escàndols vinculats al rei Joan Carles I. Al final, no han pogut retirar la paraula al diputat gallec perquè ha acabat el seu discurs. Això sí, ha aprofitat per tornar a definir com a "anacrònica i corrupta" la monarquia espanyola, abans de tornar a l'escó. El BNG ha publicat després el vídeo de la polèmica, i ha lamentat el que passa al Congrés. "S'hi poden fer insults masclistes, però no es pot dir que la monarquia és corrupta", ha afegit.

Una picabaralla similar s'ha produït després en intervenir el portaveu d'Unidas Podemos, Jaume Asens, que ha remarcat que el Tribunal Suprem ha recordat que "el dret a l'honor és de les persones, i no de les institucions". "Ningú dubta a hores d'ara que la corrupció forma part de l'ADN de la monarquia", ha afegit, cosa que ha provocat un altre avís del vicepresident del Congrés, que també ha ordenat eliminar aquestes al·lusions de l'acta parlamentària.