Jordi Cuixart ha donat la seva primera entrevista després de sortir de la presó a Reuters. El president d'Òmnium Cultural ha assegurat a l'agència de notícies que "ha perdut la por" i que, en cas d'acceptar-se algun dels indults presentats contra els indults tornaria a la presó amb el cap ben alt. Així mateix, considera que Pedro Sánchez els ha concedit la mesura de gràcia per les diferents pressions nacionals i internacionals i manté que el cap de l'executiu espanyol "s'hauria de disculpar pel 4 anys que ha passat a presó".

Ho tornaria a fer

Cuixart també ha reiterat a Reuters el seu compromís amb el projecte independentista. En aquest sentit, afirma que no es pot penedir de les seves accions, malgrat haver pagat "un preu molt alt" per elles, i ha repetit que ho tornaria a fer. "He après a valorar la meva experiència a la presó amb dignitat i orgull", ha explicat. A més ha assegurat que faria qualsevol cosa per tal d'assolir la independència, però que no té voluntat d'entrar en el món de la política institucional.

1.346 dies empresonat

Jordi Cuixart va ser empresonat dues setmanes després la celebració del referèndum i amb Jordi Sánchez, expresident de l'ANC i secretari general de Junts per Catalunya, són els dos presos polítics que van passar més temps tancats a la presó. Ambdós van passar un total de tres anys i 8 mesos empresonats, o cosa que és el mateix, 1.346 dies. El Tribunal Superior els va condemnar a un total de 9 anys per sedició.

Turull: "La persecució del Tribunal de Comptes denota incompetència i maldat"

També ha estat entrevistat avui l'exconseller de Presidència, Jordi Turull. En una entrevista a TV3 ha afirmat que la persecució de 41 alts càrrecs per part del Tribunal de Comptes mostra "maldat i incompetència" per part d'aquest organisme. Entre els citats a declarar el proper  29 de juny per, presumptament, haver comès irregularitats comptables en matèria d'acció exterior a través del Diplocat, hi figura el nom de Turull. En aquest sentit, el també vicepresident de Junts ha explicat que a ell no li van notificar que estava citat i que ho va saber perquè ho va llegir a la premsa.

En aquest sentit, ha manifestat que no entén que l'hagin citat perquè "em carreguen les despeses en Acció Exterior del 2011 al 2017 quan jo no vaig formar part del Govern d'Artur Mas i quan vaig ser conseller de Presidència —del juliol a l'octubre de 2017— no tenia cap competència a Exteriors". Amb aquesta causa i les altres que hi ha obertes contra l'independentisme, Turull no veu clar que s'obri una nova etapa política entre l'Estat i Catalunya, sinó que caldrà "explorar si s'obre, ja que el mateix dia que es reuneixen els presidents, nosaltres estem citats pel Tribunal de Comptes".

 

Imatge principal, Jordi Cuixart en sortir de la presó / Sergi Alcàzar