Detenció sorpresa a Sant Fermí. La policia de Pamplona ha detingut al germà de la presidenta del govern de Navarra, María Chivite, i posteriorment posat en llibertat, per tràfic de drogues a Pamplona durant un control rutinari dels cossos policials el passat 6 de juliol en el marc de les festes de Sant Fermí, just el dia de l'inici de les festes. Els agents el van enxampar amb substàncies sintètiques, haixix i 2.500 euros en metàl·lic, els agents el van posar a disposició del jutge que en va decretar la llibertat amb càrrecs. Fonts policials apunten que Chivite té diversos antecedents policials. El 2009 ja va estar condemnat a tres anys de presó per tràfic de drogues.

El govern navarrès ha organitzat un gran dispositiu policial amb més de 2.600 agents entre Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Foral i Policia Municipal de Pamplona integren el dispositiu previst per a aquestes festes, que sempre suposen un repte per a la seguretat.

Les explicacions de Chivite

Malgrat que la detenció és del germà de la presidenta de Navarra, no han tardat a arribar les veus que l'han atacat a ella. Chivite ha sortit al pas i ha afirmat que és "miserable relacionar un problema personal amb institucions que no tenen res a veure amb això, com el Govern de Navarra o la Presidència". En una publicació a X, la presidenta ha denunciat que "som moltes les famílies que hem d'enfrontar-nos a aquesta mena de situacions amb els nostres éssers estimats". 

Els Sanfermines

Aquest dissabte van arrencar un cop més les festes de Sant Fermí, les més populars de Pamplona, amb el famós 'chupinazo', que s'allargaran fins al 14 de juliol. "Pamploneses, pamploneses, Visca Sant Fermí!, Gora San Fermín!", han proclamat des del balcó de l'Ajuntament tres representants del grup de dansa Duguna, que l'any del seu 75 aniversari ha estat la candidatura més votada de les cinc promogudes per la Mesa de San Fermín. Tanmateix, un cop més, les festes van quedar tacades per la violència sexual. La matinada d'aquest diumenge una agressió sexual registrada al voltant del barri antic de Pamplona ha portat a activar el protocol contra aquestes agressions. A més, s'han denunciat altres dos casos per tocaments sexistes en els quals hi hauria quatre detinguts, segons Notícies Navarresa. L'alcalde de Pamplona, Joseba Asiron, va detallar als mitjans de comunicació que s'està davant un "escenari 2" en aquesta mena d'agressions. Segons el citat protocol, en aquest escenari s'inclouen atemptats físics de naturalesa sexual genital, independentment que aquests fets incloguin o no invasió física, és a dir, penetració.

Pel que fa a la festivitat, el primer encierro celebrat aquest diumenge, 7 de juliol, va congregar una mitjana d'1.160.000 seguidors, i va assolir un 68,4% de quota de pantalla a La 1 i Canal 24 horas, segons dades publicades per RTVE.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!