Avui fa 18 anys que el mosso Santos Santamaría Averaño, de 32 anys, moria víctima d'un atemptat terrorista reivindicat per ETA a Roses (Alt Empordà), quan va explotar un cotxe bomba. Va ser el 17 de març de 2001 i, tot i que l'organització armada va avisar de la col·locació de la bomba, davant de l'Hotel Montecarlo, el cotxe bomba es va fer explotar abans de l'hora que havien anunciat els terroristes.

Els Mossos d'Esquadra havien rebut l'avís de l'Ertzaintza, que deia que ETA, a través del diari Gara, havia alertat de la bomba. Set minuts abans de l'hora marcada, el temporitzador va activar una bomba que contenia 20 quilos d'explosiu i estava amagada en un Ford Escort.

L'agent de la policia catalana, que no estava de servei i va posar-se a disposició dels comandaments per ajudar en les tasques de desallotjament de la zona per l'avís de la bomba, va rebre l'impacte de la metralla quan va explotar el cotxe. Va ser traslladat a l'hospital, però va morir al cap de poques hores. Un agent de la policia local de Roses també va ser ferit, però es va poder recuperar de les lesions.

Únic agent assassinat per ETA

Santos Santamaria és l'únic agent dels Mossos mort a mans dels terroristes bascos. Formava part de l'equip de policia judicial de la policia catalana a Roses i havia ingressat al cos tres anys abans. Activar-se per ajudar els seus companys a peu de carrer li va costar la vida.

L'atemptat de Roses en què va morir l'agent dels Mossos era el sisè d'aquell any a Catalunya, una època dura en l'activitat de la banda armada després de la treva. Cada 17 de març, familiars, amics i companys de Santos Santamaria recorden l'agent assassinat en acte de servei.