El Departament de Drets Socials de la Generalitat destinarà 142,3 milions d'euros dels fons europeus Next Generation a 205 projectes socials, per a assumptes com la construcció de residències o centres de dia, amb la finalitat d'"accelerar la transformació de l'atenció social". Segons ha informat en un comunicat la conselleria, es construiran 31 noves residències i centres de dia i es remodelaran 86 instal·lacions que ja presten servei. Una altra part dels fons servirà per a la modernització i transformació ecològica de 14 serveis que atenen nens tutelats, per a la transició energètica de 41 instal·lacions juvenils o per a l'impuls de 33 projectes tecnològics en l'àmbit de les cures. 

124,1 milions d'euros per a centres residencials i d'atenció diürna

Es tracta d'iniciatives que agents de l'àmbit de les polítiques socials van presentar en tres de les línies incloses en la convocatòria de subvencions Next Generation EU impulsada pel Departament de Drets Socials. La primera línia se centra en la creació de nous centres residencials i d’atenció diürna i la remodelació de centres existents per impulsar "una nova arquitectura centrada en la persona i la seva inclusió en l’entorn comunitari". 

Així, fins a l'any 2025 el Departament destinarà 124,1 milions d'euros a 117 projectes per a centres destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. També inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal. 

Projectes de tecnologia i modernització d'equipaments juvenils

En segon lloc, es destinaran 13,2 milions a l'impuls de 33 iniciatives que utilitzen la tecnologia per aportar solucions a les persones en situació de dependència, discapacitat o de problemàtica social derivada de malaltia mental. Es tracta de projectes que poden tenir objectius diversos, com ara facilitar l’autonomia personal, la cura, el manteniment de la persona a l’entorn domiciliari, l’atenció integrada social i sanitària, així com la participació i implicació de la xarxa de voluntariat.

Finalment, una línia dotada amb 5 milions d'euros finançarà 55 projectes relacionats amb la infància i la joventut. D'una banda, s'impulsarà la modernització i transformació de 14 centres residencials per a infants i adolescents tutelats i extutelats, i, d'altra banda, es donarà suport a la transformació ecològica de cases de colònies, granges escola, aules de natura, albergs de joventut i campaments juvenils.