Aquest divendres JxSí i la CUP no s'han reunit. "Els hem donat festa perquè facin el seu darrer dia de campanya", ironitzava un dels cupaires negociadors. De fet, segons ha pogut saber El Nacional, de reunions només en queden dues. Una programada per dilluns a la tarda i una altra dimarts 22, de les quals hauria de sortir el document proposta d'acord que la CUP haurà de portar a l'assemblea del proper 27 de desembre a Esparraguera. Del 23 al 26, el comandament de la CUP –diputats, secretariat, grup d'acció parlamentària i tòtems de la formació– explicaran i detallaran la proposta de JxSí a les bases.

L'agenda inclou primer la celebració del consell polític –el màxim òrgan entre assemblees– aquest dissabte. Un conclave que ha de servir per tancar el reglament de l'assemblea. En principi, els 1.700 militants han rebut una proposta i han aportat esmenes al text. L'esborrany preveu preguntar als militants per quatre opcions: acceptar la presidència d’Artur Mas segons un acord marc que inclou el pla de xoc; en segon terme, no investir Mas, però continuar negociant; en tercer lloc, investir Mas sense cap acord marc al darrere i en darrer terme, anar a noves eleccions.

Comptat i debatut, i deixant de banda la literatura, la CUP preguntarà si investir Mas o no investir-lo a través d'unes votacions eliminatòries. Seran successives per eliminació; la que menys suport rebi en quedarà fora, o bé guanyarà la primera que assoleixi el 50% dels vots. Unes votacions que ara per ara tenen un pronòstic imprevisible.

Mobilització de tropes

Els tres grans blocs de l'organització s'estan mobilitzant per buscar la majoria dels vots durant el conclave. Per una banda, Endavant Osan, que té aliats de la força d'Arran, Corrent Roig o Lluita Internacionalista, ja han avançat en un document que persisteixen en el "no a Mas". No és cap secret que al conjunt més esquerranós de la CUP li costa d'empassar fer la independència amb CDC i s'estimarien més una altra acumulació de forces que albiren es podria produir al març.

Per altra banda, Poble Lliure també ha esperonat la seva tropa a participar en l'assemblea i a defensar, en la mesura del possible, una investidura vestida d'aliança estratègica per assolir la independència. I en darrer lloc, la militància de base històrica  no enquadrada en cap dels dos corrents que majoritàriament aposten per una entesa amb JxSí i acceptarien com un mal menor Mas de president.

Les converses

Queden formalment dues reunions, unes trobades que finalment tampoc no s'enregistraran per voluntat expressa de CDC. Alguna de les anteriors, com la de dijous d'aquesta setmana, "ha anat bé". Segons les dues parts, s'ha anat avançant en algunes qüestions, però encara queden punts per tancar més que serrells per depurar. La CUP demana "contundència" en algunes qüestions, com són els objectius "desnonaments zero" o "acabar amb la pobresa infantil".

"No n'hi ha prou amb ampliar la partida de les beques menjador, així no es talla que els nens passin gana, que també mengen els caps de setmana, en període de vacances i quan tenen més de dotze anys", detallen des dels negociadors cupaires, que veuen escatimar les "dotacions pressupostàries" per aquest pla. Pel que fa als desnonaments del pla de xoc, la CUP espera veure el redactat definitiu que JxSí deixa negre sobre blanc en l'acord.

On les posicions estan més oposades és amb BCN World, Aigües Ter-Llobregat o els consorcis sanitaris. La CUP assegura que ha aportat solucions alternatives, però que CDC no acaba de fer un "pas amb voluntat d'esmena". "A més, hi ha gestos que se'ns escapen, que no els entenem, com és veure convenis firmats entre la Generalitat i empreses en judici per delictes ambientals i urbanístics com és Iberpotash, que és un cas que hem impulsat nosaltres, i que, a sobre, no ens els vulguin ensenyar", criticaven aquest divendres membres de la CUP, entre ells, la diputada Anna Gabriel. La CUP també s'ha mobilitzat per centrar l'atenció la darrera setmana en la política sanitària o d'Ensenyament.

No només hi ha tensions a la CUP

A la CUP admeten amb certa naturalitat tensions internes per la negociació. Només cal veure les diferents posicions de cara a les eleccions espanyoles de demà, malgrat que la formació aposti formalment per l'abstenció. Tanmateix, els cupaires queden sorpresos perquè no surten a la llum les divergències dins JxSí. "És evident que entre CDC i ERC hi ha malfiança o recança i que els independents sovint es troben enmig d'una batalla soterrada que ni entenen ni tenen perquè entendre, però hi és", expliquen els cupaires.

De fet, des de la CUP reconeixen que no acaben de prendre les mides a CDC, a l'estranya relació entre convergents i ERC, i a la ròtula dels independents. "Les decisions d'un govern són col·legiades, no ens poden dir que una decisió no la sabien o no la tenien controlada des del partit, no ens poden fer combregar amb pedres de molí", insisteixen des de la CUP en constatar que els negociadors intenten desentendre's d'algunes decisions del Govern.

ERC i el mal record

També creuen que ERC té "massa viu" el record del 9N. "Els republicans viuen obsessionats que CDC els va enredar per la consulta, com si no sabessin com les gasten els convergents en una negociació", recorden amb certa ironia membres del politburó de la CUP. "Oriol Junqueras ha aprofitat a la primera de canvi per titllar de fracàs JxSí, perquè no s'ha assolit la majoria absoluta que sempre han ostentat CiU i ERC per separat", emfatitzen des de la CUP. "A ERC també tenen divergències internes, però s'estimen més esperar", opinen des de l'esquerra independentista.

El laberint de CDC

Pel que fa a CDC, la CUP no acaba de dibuixar-se el mapa de "veritable guerra civil" que, al seu parer, tenen dins del carrer Còrsega. Amb la seu venuda, corcats pels escàndols de corrupció, el canvi de nom del partit i un congrés en acabar el cicle electoral, els cupaires no tenen el sextant per calibrar l'equilibri de forces i els moviments interns de la biosfera convergent de cara a la seva refundació i els nous lideratges.

10 dies per al final

Amb aquest panorama, la CUP i JxSí encaren deu dies clau. Demà serà el primer dels darrers dies amb un consell polític que ha d'aprovar les regles del joc d'una assemblea que ha de decidir el futur immediat d'Artur Mas o si el procés requerirà de noves eleccions en tres mesos. La decisió dependrà del principi 'Star Wars' que ha renascut aquest cap de setmana: guanyarà aquell a qui l'acompanyi més la força.