Dos anys després del referèndum de l'1 d'octubre, Esquerra ha volgut apel·lar a la "convicció" d'aquell 1-O i a les "majories" del 3-O per fer front a la sentència i per tornar a exercir l'autodeterminació. Ho ha fet en un acte a Fonollosa, un dels pobles més castigats per la violència policial del Bages, on hi ha participat la plana major del partit i on també hi ha hagut unes paraules del president del republicans, Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners.

Des de la plaça 1 d'octubre i amb el mural en record a l'1-O de fons, el coordinador nacional del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha avisat que si la sentència és condemnatòria teixiran "una aliança per l'amnistia i la república catalana". Així mateix, el dirigent republicà ha assegurat que l'octubre a Catalunya és sinònim de "primavera republicana" i ha avisat l'Estat que els tindran "al davant" si posen el "155 a subhasta i intenten convertir Parlament en plató de Sálvame". 

Junqueras avisa: "vindran nous octubres"

Un missatge que també ha llençat el president del partit, Oriol Junqueras, a través d'una carta que ha llegit el seu pare. El líder dels republicans, empresonat a tan sols 16 quilòmetres d'aquesta localitat del Bages, ha assegurat que la independència és "inevitable" i ha defensat que "vindran nous octubres i cal estar preparats". "Per molts que ens vulguin escapçar, aquest moviment no té aturador", ha avisat. 

Junqueras ha apel·lat també a majories més àmplies perquè s'ha mostrat convençut que si l'independentisme és "més fort", guanyarà. També ha tornat a defensar la bandera del diàleg i ha avisat que "ni en la pitjor de les situacions" renunciarà a aquesta bandera. Amb tot, s'ha mostrat convençut que finalment l'estat s'avindrà a negociar, ja que ha assegurat que la solució només pot ser "política i democràtica". "És qüestió de temps", ha afegit. 

Pare Junqueras Artur Junqueras - ACN

També la portaveu del partit i secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha participat en l'acte i ho ha fet per avisar que estan "preparats" per respondre a la repressió i a la sentència. En aquest punt, Vilalta ha assegurat que no toleraran una condemna a les "urnes, als vots i a la democràcia". Vilalta també ha volgut tenir un record per la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Ginebra.

Torrent diu que la Mesa no serà un "òrgan censor"

Per altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha avisat que caldrà tornar al carrer "de forma pacífica i democràtica" però també "permanent". En el seu discurs, també ha volgut avisar el govern espanyol que la Mesa no censurarà la llibertat d'expressió dels diputats i que mai serà un "òrgan censor", una frase que en altres ocasions ja havia dit l'expresidenta Carme Forcadell. Torrent ho ha dit després que l'executiu de Pedro Sánchez hagi tornat a posar la cambra catalana en el punt de mira i hagi anunciat la impugnació de les resolucions aprovades pel Parlament sobre l'autodeterminació i l'amnistia al Tribunal Constitucional.

L'acte, on hi ha participat la plana major del partit, també ha servit per anar obrint boca per la campanya de les eleccions generals del 10-N. Així, el número dos dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha llençat un missatge als socialistes: "el PSOE diu que son l'esquerra que no s'avergonyeix d'Espanya, nosaltres els hi diem que són l'Espanya de la qual nosaltres ens avergonyim". També ha assegurat que l'unionisme té "diners, televisions, ràdios i molt poder", però que el sobiranisme té "el millor: els carrers, les places, la gent i les urnes".

Amb tot, quan s'ha acabat l'acte, la plana major dels republicans ha enfilat el camí cap a Lledoners, on participarà a la marxa de torxes organitzada per l'ANC per exigir la llibertat dels presos polítics.