Esquerra Republicana posa la lupa en el vot dels residents a l’exterior. Durant la sessió de control al govern espanyol al Senat, Josep Maria Reniu ha exigit a Fernando Grande-Marlaska que el Ministeri de l’Interior “assumeixi com una de les prioritats centrals” la millora del sistema del vot de les persones inscrites al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA). I ha apuntat en tres direccions: “Investigant i solucionant la recurrència de pèrdua de vots, consolidant les mesures aprovades en la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General del 2022 i dissenyant, d’una vegada per totes, un sistema complementari de vot electrònic remot per als residents a l’exterior”.

 

En relació amb la pèrdua de vots de l’exterior, el Govern de la Generalitat va exigir fa unes setmanes a la Moncloa una auditoria per la pèrdua de més de 3.300 vots el 12-M. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va enviar una carta al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, per esbrinar el motiu dels vots de ciutadans residents a l’estranger “descartats”. “Creiem que és una qüestió prou rellevant perquè s’actuï amb la màxima celeritat i transparència”, sostenia. Just aquell mateix dia, la Junta Electoral de Barcelona va desestimar una petició de Junts i va rebutjar repetir el vot exterior.

“Cap canvi substancial” després de l’eliminació del vot pregat

Durant la seva intervenció, el senador Josep Maria Reniu ha recordat que l’octubre del 2022 es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat la reforma de la LOREG que eliminava el vot pregat per facilitar la participació dels residents a l’estranger. Tanmateix, ha lamentat que, des d’aquella modificació, “s’ha constatat una vegada i una altra que tornar al sistema existent el 2011 no ha suposat cap canvi substancial”, ja que “s’han reiterat les problemàtiques que hi havia aleshores”. I, en aquesta línia, Reniu ha repassat diferents deficiències: “Retards en la recepció dels sobres i certificats censals, quan no l’absència de recepció, informacions contradictòries entre els diferents consolats sobre el procediment a seguir, arribant a exigir a alguns votants que incloguin el remitent al sobre de votació, vulnerant-se així el principi del vot secret, o impossibilitat d’obtenir confirmació de la recepció del vot emès”.

Marlaska defensa que el govern espanyol compleix “escrupolosament”

En la seva rèplica, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha contestat “amb total rotunditat” que el govern espanyol “compleix escrupolosament” en relació amb el vot exterior i ha celebrat que “el percentatge de participació dels residents a l’exterior s’ha incrementat del 6% al 10%”. Així mateix, ha acabat amb un dard enverinat dirigit al PP i Vox: “Agraeixo que no hagi posat en dubte el sistema electoral, com ho fa la dreta i la ultradreta en altres processos electorals”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!