El debat sobre la moció del PDeCAT que instava el govern espanyol a derogar l'article 155 a Catalunya ha derivat aquest dimarts en un encreuament d'insults entre els partits independentistes catalans i els partidaris de l'activació de la intervenció de la Generalitat: "fatxes", "colpistes" i "mentiders" són algunes de les acusacions que s'han escoltat al ple del Congrés. Això passava després que la portaveu socialista Adriana Lastra hagués dit al matí que "qui va néixer dient que era Adolfo Suárez acaba sent José Antonio [Primero de Rivera]" en al·lusió al líder de Ciutadans, Albert Rivera –tot i que més tard Lastra ho ha retirat.

Tanmateix, aquesta moció no prosperarà dijous, quan es produeixi la votació, malgrat les apel·lacions dels demòcrates al vot del PSC. Això passa després que el senador i expresident de la Generalitat José Montilla hagués abandonat la cambra alta per evitar participar de la votació on el PSOE va cedir el seu suport a Mariano Rajoy i juntament amb Cs per destituir el Govern català, convocar comicis i intervenir l'administració.

"Pesat!"

Tot just pujar a la tribuna per defensar la moció que busca que el Congrés insti Rajoy a derogar les decisions adoptades sota el paraigua del 155, el portaveu adjunt del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha escoltat com l'anomenaven "pesat" des dels escons de l'hemicicle.

El vicepresident primer del Congrés, Nacho Prendes, no ha intervingut i ha estat el mateix Xuclà qui s'ha defensat al·legant que ell és un representant dels ciutadans i no un "pesat". "Disculpin per les molèsties democràtiques", ha dit amb sorna.

Xuclà, com ha fet després el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha dedicat retrets al PSOE, al que ha demanat que "repudiï el 155" i doni suport a la tornada de la "democràcia plena" a Catalunya. Però el republicà ha anat més enllà i ha avisat els socialistes que a ERC no "oblidaran" que sense "la seva complicitat" no es podria haver activat aquest precepte.

"Sense la seva complicitat no hauria estat possible el 155, ni la supressió de l'autonomia catalana i no hi hauria hagut empresonaments", ha sentenciat, abans de recriminar-los també que hagin aconseguit que la Junta Electoral prohibeixi lluir el llaç groc de suport als "presos polítics" del 'procés' a les escoles durant la jornada electoral del 21 de desembre. "Mai no ens hauríem pensat que serien més fatxes que ells", ha rematat, amb referència al PP.

"Fatxa com Serrat"

"M'acaba d'elogiar dient-me fatxa, a Serrat també li van dir fatxa", li ha replicat la diputada del PSC Mercè Perea, que ha definit la moció del PDeCAT com un "despropòsit indecent" que persegueix "buscar un titular" suposadament negatiu per al PSC.

Però, després de deixar clar que els socialistes catalans no es van "acovardir" amb aquesta estratègia, Perea ha acusat diverses vegades els independentistes d'haver "mentit" als catalans i els ha dit "irresponsables". "Es creuen que la gent és cretina, però no ho és", els ha advertit, abans de pronosticar la "desaparició" del PDeCAT.

També ha estat tensa la intervenció del vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, qui ha arrencat dient "colpistes" als autors de la moció i subratllant que el 155 ha servit per frenar el seu intent de cop a la democràcia.

En finalitzar el debat Xuclà s'ha queixat per les paraules del dirigent de Ciutadans, però Villegas s'ha reafirmat equiparant l'actuació dels independentistes amb l'entrada del tinent coronel Antonio Tejero en el Congrés el 23 de febrer de 1981.

"El racó de pensar de la democràcia"

"Haurien de venir aquí a demanar perdó als catalans i a tots els espanyols però no, tenen el desvergonyiment de venir a intentar donar eleccions d'electoralisme com va fer el senyor Xuclà en una intervenció lamentable", ha continuat Villegas.

Com a colofó, ha avisat els independentistes que els catalans els enviaran el dia 21 de desembre a l'oposició perquè "la democràcia espanyola no s'agenolla". "Els enviarem al racó de pensar de la democràcia", ha postil·lat.

També la 'popular' Alicia Sánchez Camacho, ha instat els independentistes a demanar "perdó" als "milions de catalans" que s'estan veient perjudicats en el plànol econòmic pel 'procés', que ha definit com "el procés de l'engany".

Així mateix, ha retret a Xuclà que, mentre el PDeCAT demana en el Congrés de derogar els decrets llei aprovats en aplicació del 155, els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, seguint la 'doctrina Forcadell' l'han acatat des de la presó.

També han intervingut en el debat el diputat d'En Comú Jaume Moya i el del PNB Mikel Legarda, que han avançat el seu suport a la moció que es votarà dijous en el Ple del Congrés.