Ferrovial ha plantejat a la Generalitat la possibilitat de deixar en els "mínims recursos administratius" el contracte per al rastreig de contactes estrets dels nous casos de Covid-19 per tal de tornar a activar-lo en un futur si cal, i no executar la indemnització que suposaria l'anul·lació de la mateixa.

El Govern, a través del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), ha externalitzat a l'empresa Ferroser, filial de Ferrovial, el treball de seguiment telemàtic de contactes estrets dels nous casos de Covid a Catalunya, un contracte que va adjudicar sense concurs i per la via d'urgència, emparant-se en les mesures d'emergència de l'estat d'alarma, i que ha generat crítiques en el terreny polític i malestar entre la comunitat sanitària.

Tant és així que la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha obert la porta a "modificar" aquesta decisió i rescindir el contracte amb Ferrovial, tot i que això implicaria el pagament de salaris i d'una indemnització a l'empresa adjudicatària per un import que podria superar el milió d'euros, segons han explicat a Efe fonts coneixedores de la negociació.

El Govern ha mantingut ja contactes amb responsables de Ferrovial per analitzar com es pot revertir el contracte amb la menor penalització per a les arques públiques, tenint en compte que l'empresa ja ha contractat uns 230 treballadors encarregats de fer el seguiment telefònic de persones que han tingut contacte estret amb persones que han donat positiu de coronavirus.

En plena polèmica, Ferrovial ha posat sobre la taula la seva proposta: ofereix al govern català la possibilitat de "no trencar" el contracte, sinó deixar-lo "en mínims", fins que l'eventual aparició d'un rebrot faci necessari activar-lo de nou.

A canvi, la companyia, que també gestiona a Catalunya el telèfon públic de consultes sanitàries 061, rebutja reclamar una indemnització, han indicat a Efe les citades fonts.

Es tracta de "portar el contracte a mínims", deixar-lo "en stand by", el que permetria tenir preparada l'estructura de personal necessària per actuar en cas d'urgència davant un brot.

El contracte de Salut preveu el pagament d'entre 5,1 i 14,6 milions d'euros a Ferrovial -sense IVA- en funció de l'evolució de la pandèmia a Catalunya i la contractació d'entre 230 i 800 treballadors amb funcions administratives.